Alex Harvey ja Devon Kershaw iloisia velikultia
Yksi Oslon MM-kisojen iloisimmista yllätyksistä Matti Heikkisen maailmamestaruuden ohella oli Kanadan miesten Alex Harveyn ja Devon Kershawin voitto parisprintissä. Se oli myös samalla Kanadan ensimmäinen maailmanmestaruus maastohiihdossa. Hevoskuuri palaa vielä hetkeksi noihin iloisiin tapahtumiin. Kanadan pojilla oli hyvin aikaa jutella Hevoskuurin toimittajan kanssa lehdistötilaisuuden jälkeen, kunnes heitä tultiin hätisteleen pakollisiin doping-testeihin. Aloitetaan juttutuokio ensin Devon Kershawin kanssa ja jatketaan sitten Alex Harveyhin.
Devon on hiihdon lisäksi innokas musiikin ystävä ja kitaransoittaja ja joukkuepelaaja, joka on ehtinyt pelata 10 vuotta myös jääkiekkoa ja unelmoida Stanley Cupin voitosta.
Devon Kershaw: – Tämä on ollut paras kausi tähän mennessä, ainakin minulla ja uskon, että niin myös Alexilla. Vancouverin kotikisojen kova panostus palkitaan näköjään vuoden myöhässä. Ensin minua harmitti kovastikin 15 km:n väliin jättäminen, se kun on yksi suosikkimatkoistani, mutta enää ei harmita kyllä yhtään. Pahinta urheilussa on olla neljäs olympialaisissa ja vielä kotikisoissa, kuten meille kävi viime vuonna parisprintissä. Mutta nyt aamulla ennen kisaa Alex sanoi minulle, että miltä tuntuu olla maailmanmestari. Minä vastasin siihen: ”Come on, lopeta moinen vitsailu”. Tuo kertoo hyvin Alexin äärettömästä itseluottamuksesta ja tässä sitä ollaan maailmanmestareita.
– Jääkiekko on luonnollisesti Kanadan ylivoimaisesti suosituin urheilumuoto. Jokainen pikkupoika haluaa pelata NHL:ssä ja voittaa Stanley Cupin. Itsekin pelasin 10 vuotta kiekkoa ja unelmoin NHL:stä. Mutta hei, katso minua ja kokoani. Ehkä hiihto sopii kuitenkin minulle paremmin kuin lätkä ja niinpä keskittyminen hiihtoon kävi aika luonnollisesti. Montreal Canadiens on suosikkijoukkueeni ja Saku Koivu ja Teemu Selänne ovat loistavia pelaajia ja suosikkejani. Yhdistelmähiihdon jälkeenhän epäilin, että tuleeko minusta koskaan maailmanmestaria, mutta niin vaan tuli heti kolme päivää myöhemmin ja olo tuntuu nyt aivan uskomattomalta.
Alex Harvey kuuluu lahjakkaaseen hiihtäjä- ja pyöräilysukuun. Isä Pierre Harvey osallistui kaksiin kesäolympialaisiin pyöräilijänä ja kaksiin talvikisoihin maastohiihtäjänä. Pierre Harvey osallistui myös edellisiin Oslon MM-hiihtoihin vuonna 1982. Ohjeeksi pojalleen hän käski Alexin vain pitää hauskaa kisoissa, Holmenkollen kun on maailman hienoin paikka hiihtää kilpaa. Myös Alexilla on pyöräilytausta ja hän on osallistunut kaksi kertaa nuorten MM-kisoihin pyöräilyssä. Noin 17-vuotiaana rupesi lajivalinta vaan luonnostaan kallistumaan maastohiihdon puolelle. Myös Alexin kahdella siskolla on pyöräilytausta. Viitatessani Devonin musiikki- ja joukkueurheilutaustaan Alex kertoi, ettei hän osaa soittaa mitään instrumenttia ja on aivan lahjaton musiikin suhteen samoin kuin hän ei ole oikein ikinä pärjännyt joukkuelajeissakaan. Mutta yhdessä he muodostavat loistavan tiimin.
Alex Harvey: – Elämässä täytyy unelmoida, jos haluaa jotain voittaa. Kyllähän minulla on kova itseluottamus, enkä pelkää ketään vastustajaa. Mutta samalla kuitenkin kunnioitan heitä paljon. Meillä on aivan loistava tiimi ja hauskaa yhdessä. Huoltomiehet kopilla ovat varmasti aivan innoissaan tästä ja ovat parin oluensa ansainneet.
– Treenaan edelleen kesällä pari kertaa viikossa pyöräilyä. Vahvat jalkalihakset ovat varmasti pyöräilytaustani ansiota, ja luisteluhiihto on aiemmin ollut selkeästi vahvempi tyylini. Nyt viimeisen parin vuoden aikana olen oppinut hiihtämään myös perinteistä. Norjalaishiihtäjät ovat aivan uskomattomassa asemassa täällä ja pyöritys on melkoista. Itse en ole todellakaan mikään julkkis Kanadassa, vaan voin mennä aivan rauhassa kahville tyttöystävän kanssa.
Kanadan hiihdosta yleisesti juteltuamme Devon kertoi, että niin kuin Suomessakin, myös Kanadassa jokainen on hiihtänyt elämässään vähintään kerran, nimittäin koulussa. Kanadassa on ehkä 30–40 000 ihmistä, jotka seuraavat ja harrastavat hiihtoa. Verrattuna Kanadan väkilukuun (n. 34 miljoonaa) se ei todellakaan ole mikään iso määrä. Kanadan mestaruushiihdoissa on miesten sarjassa noin 120 miestä mukana ja yhteensä juniorit ja seniorit mukaan laskettuna kisoihin osallistuu noin 800 hiihtäjää. Devon ja Alex arvelivat vielä loppuun, että heidän maailmanmestaruus voidaan mainita tv:n urheilu-uutisissa jossain juniorijääkiekkotulosten jälkeen, jos hyvin käy. Se kertoo maastohiihdon asemasta Kanadassa.
Kanadan miehet ovat Oslon jälkeen olleet tämän viikon Vierumäellä valmistautumassa tuleviin Salpausselän kisoihin. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan heidän edesottamuksia kauden lopuissa kilpailuissa.
-Tero Viljanen