Haastattelussa FIS:n mediakoordinaattori Sandra Spitz

SandraSpitz240311Monet hiihdon ystävät ovat varmasti huomanneet, kuinka hiihdon maailmancupeissa kisan jälkeiset haastattelut hoitaa aina yksi ja sama naishenkilö paikasta riippumatta. Tämä nainen on saksalainen Sandra Spitz.

SandraSpitz240311Sandra Spitz Falunin keväthangilla. Kuva: Hevoskuuri.fiMonet hiihdon ystävät ovat varmasti huomanneet, kuinka hiihdon maailmancupeissa kisan jälkeiset haastattelut hoitaa aina yksi ja sama naishenkilö paikasta riippumatta. Tämä nainen on saksalainen Sandra Spitz. Hevoskuurin tuli rupateltua hänen kanssaan pitkät tovit Falunissa ja häneltä sai aina pikkuapua tarvittaessa. Niinpä sovimme, että teemme Sandrasta myös haastattelun, niin suomalaisetkin tietävät kuka on FIS:n mediakoordinaattori ja kuinka maailmancupsirkus pyörii.

Näin alkuun, kerro suomalaisille lukijoille kuka on Sandra Spitz?

– Olen 32-vuotias ja Saksasta Schwarzwaldin vuoristosta Schonachista kotoisin. Kaudella 2005–2006 tulin FIS:n palvelukseen. Olen alun perin opiskellut taloutta ja turismia. Ensimmäisen kerran olin mukana nuorten MM-kisojen järjestelyissä vuonna 2002 kotiseudullani Schonachissa. Olin myös mukana Oberstdorfin vuoden 2005 MM-kisojen järjestelyissä, josta siirryin FIS:n palvelukseen. Olin itse myös nuorena hiihtäjä, mutta liian hidas päästäkseni huipulle. Pikkutyttönä hyppäsin myös mäkeä ja kävin yhdistetyn kisoissakin samassa sarjassa poikien kanssa.

Entä mikä on sinun tehtäväsi FIS:ssä?

– Toimin FIS:n mediakoordinaattorina. Tiivistettynä tehtävänäni on luoda mahdollisimmat hyvät olosuhteet sekä medialle että urheilijoille ja palvella heitä kilpailuissa. Molempien erityisvaatimukset on osattava ottaa huomioon. Nyt suunnitellaan jo ensi kauden kalenteria hyvää vauhtia. Ensin on kevätkokous ja sen jälkeen kesäkuussa kongressi, jossa maastohiihtokomitea tekee lopulliset päätökset ensi kauden osalta.

Mitä mieltä sinä olet tuosta suunnitellusta Puolan mäkikisasta?

– Puolan mäkikisasta en osaa vielä sanoa mitään, kun en ole käynyt paikan päällä ja nähnyt olosuhteita. Jürg Capol on siellä käynyt ja hän pitää sitä hyvänä vaihtoehtona. Päätös asiasta tehdään kesäkuussa.

Entä kuinka urheilijat pääsevät vaikuttamaan FIS:n päätöksiin?

– FIS:n urheiljaedustajat ovat Kikkan Randall ja Sami Jauhojärvi. Heillä on oikeus olla kokouksissa mukana, ja myös puheoikeus komiteassa ja näin äänivaltaa, mutta ei äänestysoikeutta ja varsinaista päätösvaltaa. Heillä on siis suoraa vaikutusmahdollisuutta asioihin ja he voivat tehdä ehdotuksia tai parannus- ja muutosehdotuksia. Ja he pääsevät näin vaikuttamaan tulevien maailmancupien ohjelmaan ja kisamuotoihin. Lopulliset päätökset tehdään siis maastohiihtokomitean kokouksessa, joka pidetään kesäkuussa. Esimerkiksi tänään (19.3.) illalla on FIS:n ja urhilijoiden välinen tapaaminen, jossa voidaan sopia asioista. Me olemmekin kaikki yhtä isoa hiihtoperhettä ja keskustelu on mielestäni varsin avointa.

– Kompromisseja joudutaan aina tekemään ja kaikki eivät millään voi olla tyytyväisiä. On yritettävä löytää se paras mahdollinen ratkaisu. Meidän tavoitteemme on optimoida meidän maailmancuptuote kaikin puolin ja tehdä yhteistyötä joka sektorilla. Vegard Ulvang ja Jürg Capol ovat ne henkilöt, jotka vastaavat urheilullisesta puolesta ja suunnittelevat ohjelmaa ja uusia kisamuotoja.

Onko sinulla kaiken tämän hoitamisen jälkeen aikaa käydä kotona maailmancupin aikaan ja viettää joskus ns. normaalia elämää?

– Kyllä minulla on myös aikaa henkilökohtaiseen ja sosiaaliseen elämään. Talvikausi on tosi tiukka, mutta kesällä on aikaa lomaankin ja rentoutumiselle. Elämässä on kuitenkin tärkeää olla haasteita, joita tavoittelee. Siksi en näe tätä liian rasittavana tehtävänä.

– Me olemme siitä paremmassa asemassa kuin huoltomiehet tai urheilijat, että voimme ja ehdimme käydä kisojen välissä kotonakin. Ei tarvitse ajaa esim. huoltoautoilla kisapaikkojen väliä, vaan voimme lentää suoraan kotiin. Onkin tärkeää asua lentokentän lähellä. Oslon MM-kisojen jälkeen ehdin olla kolme päivää kotona. Kyllä siinä on eroa omassa sängyssä ja hotellihuoneen sängyn välillä eli noista päivistä kyllä nauttii. Teen työtä paljon myös kotona. FIS:n päämaja on Hofenissa Sveitsissä, mutta talvella en ehdi olemaan siellä yhtään. Keväällä ja kesällä sitten enemmän, mutta paljon on siis etätöitä.

Entä miltä sinun päiväsi näyttää kisapäivänä? Vaikuttaa aika kiireiseltä ohjelmalta yhden ihmisen hoidettavaksi.

– Täällä Falunissa on varsin tiukka ohjelma ja kiirettä. Varsinkin sunnuntaina, kun on niin paljon palkintoseremonioita. Kaikki maailmancupin kokonaistulosten palkinnot jaetaan silloin. Minä vastaan myös seremonioiden sujumisesta, joten siinä riittää puuhaa ja kaiken pitäisi sujua nätisti ja jouhevasti. Meidänhän tulee näyttää hyvältä TV:ssä. Tarkistan myös kisoissa mixed zonen (paikka maalialueella, jossa haastattelut tehdään) ja että kaikki on siellä kunnossa. Hoidan voittajien pikahaastattelut maalialueella ja vastaan myös lehdistötilaisuuden sujumisesta kilpailun jälkeen. Kilpailun jälkeen hoidan myös lehdistötiedotteet medioille. Meidän täytyy palvella myös niitä medioita, jotka eivät pääse itse paikan päälle. Käyn myös joukkueenjohtajien kokouksissa edellisenä iltana, jotta tiedän kaikki viimeisimmät muutokset. Kyllä sitä usein kisaviikonlopun päätyttyä voi olla vaikuttunut itsestä ja siitä, kuinka tästäkin viikonlopusta selvittiin. Minulla on kyllä muutama apuri, kuten Michael Lambold hoitamassa kamera- ja nettipuolta, mutta ei muutama lisähenkilö yhtään pahitteeksi olisi. Mutta tämä on kivaa työtä ja elämässähän täytyy olla haasteita.

Kiitos paljon tästä mukavasta haastatteluhetkestä ja nähdään ensi vuoden maailmancupkiertueella! Ja loppuun vielä: Enjoy your day!

– Tero Viljanen

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Helene Marie Fossesholm jälleen vaikeassa tilanteessa

    Helene Marie Fossesholm odottaa lääkärin tuomiota kautensa jatkosta. Pahimmassa tapauksessa kilpailukausi jää kokonaan väliin.

    by Maastohiihto.com

    08.10.2024
  • Ampumahiihdon uusi sääntömuutos herättää tunteita urheilijoiden keskuudessa

    by Maastohiihto.com

    07.10.2024
  • Onko Suomi katastrofin partaalla – tuhoaako liikkumattomuus yhteiskuntamme?

    by Teemu Virtanen

    07.10.2024
  • Urheiluvammat voivat johtua myös psyykkisistä tekijöistä

    by Teemu Virtanen

    06.10.2024
  • Iltalehti: Riitta-Liisa Roponen treenaa edelleen huimia määriä

    by Maastohiihto.com

    06.10.2024