Muista pysyä terveenä ja iloisena

Olympialaisiin valitut hiihtäjät viimeistelevät kuntonsa Italian auringossa.

Terveenä ja mieleltään virkeänä pysyminen ovat avainasioita, kun maastohiihtäjät virittävät kuntoaan kohti 7. helmikuuta alkavia Sotshin olympialaisia. Sairastuminen vaarantaisi tärkeät viimeistelyharjoitukset ja kunnon kehittymisen, mutta yhtä tärkeää on pitää ajatus kirkkaana viisiviikkoisen leiri- ja kilpailumatkan kestäessä.

– Asenteella tehdään paljon. Onhan olympialaisiin pääsy aika ainutlaatuinen mahdollisuus, sunnuntaina SM-kisoissa pariviestin voittoa juhlinut Riikka Sarasoja-Lilja sanoi.

Päävalmentaja Magnar Dalenin konsteja iloisuuteen ovat alppiaurinko ja hyvä ruoka. Kumpaakin on luvassa Italian Livignossa, jossa hiihtäjät leireilevät eripituiset jaksot matkallaan Sotshiin.

– Jos selkärepussa on alkukaudelta hyviä tuloksia, on helppoa olla luottavainen ja iloinen. Jos hiihtäjällä on ollut vaikeuksia kauden aikana, mielialan kanssa joutuu tekemään enemmän töitä, Dalen sanoi Vantaalla SM-kisoissa.

Viime kauteen verrattuna suomalaisten lähtökohdat hyvään oloon ovat huomattavasti paremmalla mallilla kuin vuosi sitten. Maailmancupista on tullut palkintosijoja, Tour de Ski sujui hyvin, eikä vauhtia hidastamaan ole ilmaantunut tauteja.

– Nyt ei ole juuri murehdittavaa, Dalen painotti.

Punasolutuotanto vauhtiin

Hiihtäjille tutussa Livignossa harjoitellaan noin 1 800 metrin korkeudessa, jotta vereen saataisiin riittävästi punasoluja kuljettamaan happea lihaksille. Ohut, vähähappinen ilmanala kiihdyttää veren punasolutuotantoa.

Sotshissa urheilijan hapenottokyky on olennainen menestystekijä, koska ladut kulkevat 1 400–1 500 metrin korkeudessa.

– Tätä varten olemme viimeiset kaksi vuotta olleet paljon leireillä korkealla. Urheilijat ovat myös tottuneet tekemään kovia harjoituksia korkealla, maajoukkuevalmentaja Jussi Piirainen kertoi.

Vuoristoleirin jättävät väliin kotona pysyvä Mona-Liisa Malvalehto ja palautumisen ongelmista kärsinyt Anssi Pentsinen, joka leireilee alempana Itävallan Ramsaussa. Iivo Niskanen menee leirin sijasta Val di Fiemmeen alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin.

Reissuelämän ammattilaiset

Jos urheilija olisi kone, sen moottori olisi helppo virittää niin tiukille, että mitalit kolisisivat paluumatkalla matkalaukussa. Maastohiihdossa muuttujia on kuitenkin muitakin kuin fyysinen kunto: keli, välineet, kehon vireystila ja henkinen olotila.

Oma rotunsa huippu-urheilijat ovat sikäli, että he pystyvät hallitsemaan pitkiä poissaoloja normaaliarjesta. Kuinka moni duunari tai toimistotyöläinen saisi itsestään parhaansa irti, kun tinkimätöntä työtä pitäisi tehdä puolitoista kuukautta putkeen, vieraissa oloissa?

– Hotellielämä on aika passivoivaa, mutta kyllä siitä selviää, Sarasoja-Lilja totesi.

Valtaosa olympialaisiin matkaavista hiihtäjistä aloitti olympiamatkansa jo tullessaan Vantaan SM-hiihtoihin. Hakunilasta matka jatkuu Italiaan leirille ja sieltä suoraan Toblachiin, jossa kilpaillaan maailmancupia 1.–2. helmikuuta.

Sotshi kutsuu heti perään 3. helmikuuta. Sprintterit jatkavat leiriä Italiassa, kunnes suuntaavat Venäjälle olympialaisten avajaispäivänä 7. helmikuuta.

Yhdistelmäkilpailut avaavat Sotshin hiihtomatkat

– Sotshin talviolympialaisissa kilpaillaan 12 hiihtomatkalla. Naiset ja miehet hiihtävät neljä henkilökohtaista kilpailua ja kaksi viestikilpailua.

– Henkilökohtaisissa kilpailuissa saa olla mukana neljä hiihtäjää/maa.

– Maastohiihdon olympiakilpailut alkavat kahden hiihtotavan yhdistelmäkilpailuilla. Naisten 7,5+7,5 kilometriä kisataan avajaisia seuraavana päivänä 8. helmikuuta, miesten 15+15 kilometriä 9. helmikuuta.

– Vapaan hiihtotavan sprintit ovat ohjelmassa tiistaina 11. helmikuuta.

– Olympialaisten ainoat väliaikalähtökisat hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Naiset hiihtävät 10 kilometriä 13. helmikuuta, miehet 15 kilometriä 14. helmikuuta.

– Viestit kisataan toisena olympiaviikonloppuna. Naisten 4×5 km hiihdetään lauantaina 15. helmikuuta, miesten 4×10 km sunnuntaina 16. helmikuuta. Kaksi ensimmäistä osuutta on perinteisellä, loput kaksi vapaalla.

– Pariviestit ovat olympialaisissa mukana kolmatta kertaa. Kahden hengen joukkuein kisattavat kilpailut tunnetaan monella nimellä: pariviesti, parisprintti, joukkuesprintti, sprinttiviesti. Sotshissa ne hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla 19. helmikuuta.

– Hiihtomatkat päättyvät vapaan hiihtotavan yhteislähtöihin. Naiset hiihtävät 30 kilometriä 22. helmikuuta, miehet 50 kilometriä päättäjäispäivänä 23. helmikuuta.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Team Eduxin vinkit pitkän matkan hiihtäjän voimaharjoitteluun

    Team Edux on suomalainen pitkän matkan hiihtotiimi, jonka edesottamuksia Maastohiihto.com on seurannut kesän aikana. Nyt pääset tutustumaan tiimin voimaharjoitteluun, ja tässä kuussa julkaisemme myös yleisökilpailun, jossa voit voittaa Exxentric-voimavälineitä.
    kirjoittaja Maastohiihto.com
    01.12.2024
  • Kolmoisvoitto norjalaisille Rukan miesten 20 km vapaan hiihdossa

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    01.12.2024
  • Ampumahiihdon maailmancup alkoi parisekaviestillä – Suomi 11.

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    30.11.2024
  • Joensuun haave palkintosijasta ei toteutunut Rukalla, sprintti toi viidennen sijan

    kirjoittaja STT
    30.11.2024
  • Vuorinen hiihti suomalaisvärit 14 vuoden tauon jälkeen sprintin palkintosijalle Rukalla

    kirjoittaja Kaija Yliniemi, Pasi Rein / STT
    30.11.2024