Pettymyksellä ei ollut yhteistä nimittäjää
Sprinttihiihdon olympiapettymykselle ei löytynyt Krasnaja Poljanassa yhteistä nimittäjää. Kun kahdeksasta hiihtäjästä viisi pääsee pudotushiihtoihin, mutta yksikään ei selviydy välieriin, voisi ajatella, että porukka epäonnistui kollektiivisesti vaikka suksien valinnassa, mutta ei. Jokaisella oli oma tarinansa.
– Sukset eivät olleet mikään selitys. Osalla ne eivät olleet ehkä ihan parhaat, mutta osalla todella hyvät, kokonaispanokseen pettynyt päävalmentaja Magnar Dalen sanoi.
Naisten ja miesten olympiasprintissä pärjäsivät ne hiihtäjät, joille sprintti on ehdoton ykkösmatka ja jotka eivät yleensä kilpaile juurikaan pidemmillä matkoilla. Suomessa miehet ovat kyllä jo erikoistuneet sprinttiin, mutta naiset ovat pääosin yleishiihtäjiä.
Jylhälle kauden pohjanoteeraus
Sprintin erikoismiehen Martti Jylhän alkukauden näytöt povasivat hänestä joukkueen ykköstykkiä, mutta Jylhä ei ollut Sotshissa sataprosenttisessa iskussa. Hänen puolivälierähiihtonsa oli epätavallisen passiivista, kun voimat eivät riittäneet hyökkäykseen.
– Kauden huonoin vapaan sprintin sijoitus tuli nyt, 21:nneksi päätynyt Jylhä sanoi ja oli tyytyväinen vain kohtalaiseen kiriinsä.
Jylhä sanoi tehneensä kaiken niin hyvin kuin oman tietämyksensä mukaan pystyi. Paras vire ja kisapäivä eivät urheilussa silti välttämättä kohtaa. Aika-ajossa Jylhä joutui jo koville ja oksensi sen jälkeen.
– Maitohapot tulivat takapotkuna, ja siksi tuli oksennus, Jylhä kertasi.
Kyllönen nukahti lähdössä
Ampumahiihdon parista lainattu Mari Laukkanen oli 15. sijallaan paras suomalainen, mutta kaipasi itseltään parempaa loppukiriä jatkomahdollisuuksien parantamiseksi. Yhden sijan hänelle hävisi Anne Kyllönen, jonka erähiihdosta puuttui hänelle tyypillinen raju alkukiihdytys.
– Sähläsin alussa enkä päässyt keulaan, Kyllönen myönsi.
– Välieräpaikka oli vähimmäistavoite, mutta toisaalta vapaan hiihto oli niin paljon parempaa kuin pursuit-kisassa (yhdistelmähiihto), Kyllönen sanoi ja totesi lihastensa olevan todella paljon paremmassa vireessä kuin olympialaisten avausmatkalla.
Rannikon kisakylästä vuoristoon tiistaina tullut Mona-Liisa Malvalehto ei pystynyt vapaalla hiihtotavalla yhtä vahvaan hiihtoon kuin pystyisi perinteisellä.
– Kaikkeni tein niin hyvin kuin pystyin, mutta se riitti nyt tähän, 29:nneksi päätynyt Malvalehto sanoi.
Hän toivoi pystyvänsä taistelemaan vielä paikasta ensi viikon keskiviikon pariviestissä, joka hiihdetään perinteisellä. Dalen nimeää joukkueen todennäköisesti vasta lauantain 4×5 kilometrin viestin jälkeen.
– Tätä päivää pidemmälle en ole tehnyt suunnitelmia, merenpinnan tasolle palaava Malvalehto sanoi.
Malvalehdon avomies Ville Nousiainen kolisutteli puolivälierissä välineitään Petter Northugin kanssa, oli 24:s ja jatkaa urakkaansa perjantaina perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä.
– Pystyn hyvin myllyttämään mäkeä, hiihto oli paljon parempaa kuin Tourilla ja lenkillä, Nousiainen arvioi.
Laukkanen kaipaa uutta potkua ampumahiihdon harjoitteluun
Toisissa olympialaisissaan kilpaileva Mari Laukkanen kaipaa ampumahiihdon lajiharjoitteluun tuleviksi harjoituskausiksi terävämpää otetta. Tiistaina maastohiihdon puolella sprintissä pyörähtänyt Laukkanen ei tyydy nykyisiin sijoihin, vaan haluaa tulevina vuosina pärjätäkin.
– Jotain pitää tehdä toisin. Siellä oli pikamatkalla sijoilla kaksi, kolme ja neljä tyttöjä, jotka hiihtivät hitaammin kuin minä. On selvää, että on uskallettava tehdä vielä jotain muuta lajiharjoittelun eteen. Taso on kova, ja se laajenee koko ajan, Laukkanen sanoi.
Hän treenasi kesällä omalla kustannuksellaan pari kuukautta Itävallassa ja veti viimeistelyleirinsäkin Obertilliachissa itävaltalaisten kanssa.
Sotshin ajan kuntoonsa 26-vuotias Laukkanen on tyytyväinen. Takapakkia toi lievä sairastuminen viime viikon lopulla, ja se söi parasta terää ampumahiihdon pikakilpailusta sunnuntaina.
– Taudin otan omaan piikkiini. Se kilpistyi alkuviikon hössötyksiin, Laukkanen viittasi aamuyön tunneille venyneeseen kisapaikalle tuloon ja varusteiden katoamiseen.
Sisarlajissa Laukkanen hiihti sprintterien joukossa parhaana suomalaisena 15:nneksi. Hän laittoi kaiken peliin, mutta ei päässyt erästään aikavertailunkaan avulla jatkoon. Laukkanen oli kuitenkin tyytyväinen, että lähti kisaan, kun ei kerran vienyt kenenkään muun paikkaa.
– Olympiakisoissa sprintti on vapaalla kahdeksan vuoden päästä. Kahdeksan vuotta on aika pitkä aika, eikä sitä mahdollisuutta todennäköisesti tule. Siinä mielessä tämä oli mielenkiintoinen.
Sydän veti nuoruusvuosien lajin hiihdon pariin, mutta jos Laukkanen olisi osunut sunnuntaina paremmin tauluihin, hän olisi kisannut tiistaina sprintin sijasta ampumahiihdon takaa-ajokilpailussa.
Laukkanen jatkaa Sotshin kisoja perjantaina ampumahiihdon 15 kilometrin normaalimatkalla.
– Vahvimmat matkani on nyt käyty. Toistaiseksi en ole normaalimatkalla ollut maailmancupissa 40 parhaan joukossa, joten josko siinä olisi tavoitetta. Sekaviestissä meillä on tietysti joukkuetavoitetta, Laukkanen ennakoi olympialaisten etenemistä.
Joukkokolari pilasi miesten sprinttifinaalin
– Kolmen miehen joukkokolari pilasi maastohiihdon sprinttihuipennuksen Sotshin olympialaduilla.
– Ruotsin Emil Jönsson, Norjan Anders Glöersen ja Venäjän Sergei Ustjugov menivät nurin tiukassa oikealle kaartuvassa mutkassa.
– Suomen päävalmentajan Magnar Dalenin mielestä kurvi oli häpeäksi kilpailulle ja suorastaan vaarallinen. Hän sanoi, ettei ole ennen nähnyt moista arvokisoissa.
– Ustjugov pääsi kolmikosta nopeimmin jaloilleen, mutta oli rikkonut sauvansa ja menetti mahdollisuutensa.
– Jönsson nilkutti kaukana kärjen takana maaliin pronssimiehenä. Hänen edellään Norjan Ola Vigen Hattestad voitti uransa ensimmäisen olympiakullan ja Ruotsin Teodor Peterson vei hopean.
– Helpommalla radalla hiihdetyssä naisten finaalissa oli vähemmän dramatiikkaa. Norja otti kaksoisvoiton, vaikka Marit Björgen karsiutui välierissä. Olympiavoittoon hiihti Maiken Caspersen Falla ennen Ingvild Flugstad Östbergiä. Slovenian Vesna Fabjan vei pronssin.
STT–KAIJA YLINIEMI