Suksen hionnan merkitys korostunut nykypäivän hiihdossa

By Maastohiihto.com • 17.01.2012

hionta160112Suksen liukkauteen vaikuttaa suksen profiili, hionta ja voitelu. Yhä kovenevassa välinekilpailussa on ruvettu panostamaan entistä enemmän suksen hiontaan ja kuviointiin.

hionta160112Mantec World Cup ja Kimmo Vilen. Kuva: HEvoskuuri.fiSuksen liukkauteen vaikuttaa suksen profiili, hionta ja voitelu. Yhä kovenevassa välinekilpailussa on ruvettu panostamaan entistä enemmän suksen hiontaan ja kuviointiin.

Yksi hiontatapalveluja tarjoava yritys on Jämillä toimiva Suksihionta.fi, jota pyörittää monille tuttu hiihtomies Kimmo Vilen. Vilen hankki alkutalvesta Jämille Mantec World Cup-suksihiontakoneen.

– Tämä on ainoa laatuaan Suomessa. Norjan ja Venäjän maajoukkueilla on vastaava kone ja tietojeni mukaan myös Italiasta löytyy koneita, kertoo Vilen.

hionta2Hiontakivi. Kuva: Hevoskuuri.fiHiontakone on varsin iso laite. Hiontakivi on hyvin paljon myllynkiveä muistuttava. Kiven jälkeä voidaan muuttaa tietokoneella, jolloin timantti hioo kiveen oikean kuvion. Suksen hionta on kolmivaiheinen prosessi.

– Hionta pitää sisällään kolme vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa suksen vanha kuvio hiotaan pois. Toisessa vaiheessa sukseen tehdään peilipinta ja kolmannessa hiotaan kelinmukainen kuviointi. Pakkaskelin suksi viimeistellään uunituksella, mutta vesikelin suksi ei uunitusta tarvitse, kertoo Vilen

Itse hiontasuoritus ei ole Vilenin mukaan vaikea, vaan lopputuloksen ratkaisee muut asiat.

– Tarvitaan useiden vuosien kokemus siitä, minkälainen hionta sopii millekin kelialueelle. Olen kilpaillut itse ja olen ollut vuosien ajan mukana huoltohommissa, joten kokemusta on kertynyt, tällä hetkellä muun muassa Ristomatti Hakolan suksihuollosta vastaava Vilen kertoo.

hionta3Tietokone. Kuva: Hevoskuuri.fiMantec World Cup tarjoaa mahdollisuuden lukemattomien erilaisen kuvioiden ohjelmointiin. Testauksen kautta haetaan aina uusia mahdollisuuksia parempiin kuvioihin, jotta suksesta saadaan entistä toimivampi.

Huippuhiihtäjien ja aktiivikuntoilijoiden suksia hiotaan säännöllisesti läpi talven. Kilpahiihdossa vesikelin pareja saatetaan hioa jopa joka startin jälkeen.

– Suksi kestää suksimerkistä ja kuvioinnista riippuen noin 10-15 hiontakertaa, arvioi Vilen.

Onko suksen hionta vain huippuhiihtäjien juttu ja hukkaan heitettyä hommaa kuntohiihtäjien kannalta?

– Ei suinkaan. Myös kuntohiihtäjän suksen luistoon saadaan hionnalla aikaan merkittäviäkin parannuksia. Lisäksi suksen elinkaari pitenee hionnan myötä ja hiihdosta tulee yhä nautinnollisempaa, vastaa Vilen.

Lue lisää suksihionta.fi -sivuilta
http://www.suksihionta.fi/

-Petri Ikävalko

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Suomalaiset hiihtolegendat Hakulisesta Niskaseen

    Aikaisemmin Maastohiihto.com julkaisi kaksiosaisen artikkelin, jossa oli koostettuna maamme parhaita maastohiihtäjiä sodan jälkeen. Tämä artikkeli yhdistää molemmat osat muistuttaen meitä suomalaisista suurista hiihtolegendoista.

    by Teemu Virtanen

    27.09.2024
  • Båstad-Mölle rullahiihtokisan ilmoittautuminen on avattu

    by Teemu Virtanen

    27.09.2024
  • Ski Classics esittelee uuden Cubs-kategorian kaudelle XVI

    by Teemu Virtanen

    27.09.2024
  • Ruotsin sensaation Alvar Myhlbackin elämä on pelkkää hiihtoa

    by Teemu Virtanen

    26.09.2024
  • Espanjan ihme – tuntemattomuudesta maailmanmestariksi

    by Teemu Virtanen

    26.09.2024