Suomalaisosaamista olympialatujen tekoon
Oloksen ensilumen laduista 30 vuotta vastannut Heikki Kivinen konsultoi Sotshissa venäläisiä olympialatujen teossa.
Oloksen ensilumen laduista 30 vuotta vastannut Heikki Kivinen konsultoi Sotshissa venäläisiä olympialatujen teossa.
Olos on ollut pitkään yksi maailman johtavia ensilumen harjoittelukeskuksia. Tämä on pitkäjänteisen työn tulos. Paikan suosio on varmistettu sillä, että ladut ovat pommin varmasti auki silloin kun luvataan. Tämä on kehittyneen lumetusjärjelmän ja tehokkaan lumen säilömisen ansiota.
– Teimme 80-luvun lopulla lumetusjärjestelmän laduille ensimmäisten joukossa maailmassa. Ainoastaan Tukholman lähellä oltiin meitä vähän edellä. Pystyimme lumettaamaan kolmen kilometrin ladun ja tämän ansiosta Olos vakiintui maajoukkueiden alkutalven harjoittelupaikaksi, muistelee Kivinen.
Leudompien syksyjen takia lumettamisen kanssa oli toisinaan vaikeuksia, koska ilma ei ollut tarpeeksi kylmää tykkilumen tekoon.
– Vuokatissa ammuttiin lunta läjälle ja lähdimme kehittämään tätä ideaa. Teimme isompia varastoja kesänajaksi rinnelumesta. Vuosien saatossa on opittu paljon siitä miten ja missä lumi kannattaa säilöä. Tähän liittyy useita asioita. Tärkeintä on eristemateriaali ja siihen sahajauho on osoittautunut ylivoimaiseksi ratkaisuksi, kertoo Kivinen.
Sahajauhoa vaaditaan noin 20 senttimetrin kerros, jotta eristys on riittävä. Sahajauho toimii myös kosteutta sitovana aineena ja kosteuden haihtuessa lumikasa pysyy viileänä ulkolämpötilasta huolimatta.
Konsultointia Sotshissa
Kivisen maine on kiirinyt olympiajärjestäjien korviin asti ja mies on käynyt jo useamman kerran konsultoimassa olympiajärjestäjiä miten lunta voidaan tehokkaasti varastoida.
– Kävin ensimmäisen kerran siellä tammikuun alussa ja kevään aikana olen käynyt siellä pariin kertaan. Järjestäjät tekivät kokeilumielessä kasan ja mitä olen kuvia nähnyt, se on säilynyt varsin hyvin. Jatkossa siellä on tarkoitus tehdä isompi kasa. Varastoitua lunta ei käytetä ainoastaan kauden aikaistamiseen vaan lumi parantaa myös säilyvyyttä kun sitä ajetaan satavan lumen joukkoon.
Sotshissa vielä paljon tehtävää
Kivinen uskoo, että Sotshissa ollaan maastohiihto- ja ampuhiihtopaikkojen suhteen aikataulussa vaikka töitä onkin vielä tehtävä.
– Hiihdon ja ampumahiihdon osalta näyttää tosiaan hyvältä. Muiden lajien osalta en osaa sen tarkemmin sanoa, koska alue ei tullut niin tutuksi. Hiihdot käydään 1500 metrin korkeudessa ja alue on erittäin lumivarmaa. Mitään riskejä ei kuitenkaan oteta ja sen takia luntakin tehdään varastoon. Uskon, että 2013 siellä pystytään jo pitämään esikisat infrastruktuurin ollessa jo hyvällä mallilla, uskoo Kivinen.
Lisää tietoa lumenteosta Jämillä lokakuun alussa
Kivinen on kertomassa syvällisemmin lumen teosta ja varastoinnista Jämillä lokakuun lopussa.
– Jämisportille tuli pyyntöjä, että voisiko tällaista koulutusta järjestää ja antaa näin maastohiihdon olosuhteista vastaaville uutta intoa ja pohdittavaa näin talven kynnyksellä lokakuun alussa. Suomessa tehdään usealla paikkakunnalla lunta ja hyvin monesti oppi ammennetaan kantapään kautta. Kurssilla käydään läpi keinolumetus erilaisilla keleillä, säilölumenteko ja sen säilöminen ja Kivinen on valmis keskustelemaan aiheesta kaikessa rauhassa, kertoo Jämisportin Heikki Haapamäki
Kurssista lisää Jämisportin sivuilla