Uudistuksia Pirkan ladulle
Perinteet on tärkeä osa Pirkan Hiihdon menestystarinaa, mutta uudistuksilla tapahtuma pyrkii palvelemaan entistä paremmin sitä tuhansiin nousevaa hiihtäjien joukkoa, joiden kalenterissa maaliskuun ensimmäinen sunnuntai on pyhitetty 90 kilometrin laturetkien kuningasmatkalle.
Perinteet on tärkeä osa Pirkan Hiihdon menestystarinaa, mutta uudistuksilla tapahtuma pyrkii palvelemaan entistä paremmin sitä tuhansiin nousevaa hiihtäjien joukkoa, joiden kalenterissa maaliskuun ensimmäinen sunnuntai on pyhitetty 90 kilometrin laturetkien kuningasmatkalle.
Tulevan maaliskuun tapahtumassa niin kärjen loppusuoran sekuntikamppailua käyvien neljän tunnin hurjastelijoiden kuin ladulla yli kymmenen tuntia viihtyvienkin ajat otetaan ensi kertaa rintanumeroihin kiinnitetyillä RDIF-tunnisteilla.
– Jokaisella hiihtäjällä on rintanumeron selkäpuolella tunniste, jonka avulla maaliviivalla oleva laite kykenee lukemaan hiihtäjää koskevat tiedot. Ajat ja sijoitukset saadaan automaattisesti, ja maaliintulo varmennetaan vielä videokameroilla, kertoo Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.
Viime vuoden Pirkan Hiihdossa Teivon maalilinjan ylitti lähes 3 400 hiihtäjää. Luku on suurin 23 vuoteen ja ilmentää hiihtoharrastuksen uutta kukoistusta, samoin kuin lajin kannalta otollisia säitä viime talvena.
Pirkan Hiihdon kunniahiihtäjien eli 25 täysmatkaa suksitelleiden määrä on jo 726. Hiihtokuninkaita eli 50 täysmatkaa hiihtänyttä on kahdeksan. Näiden vuosi toisensa jälkeen Niinisalon lähtolinjalle ilmaantuvien latukonkarien ohella Pirkan Hiihto innostaa myös ensikertalaisia. Viimeksi ensikertalaisia oli täysmatkan hiihtäjistä neljäsosa.
– Kunnioitus pitkäaikaisia, uskollisia Pirkan hiihtäjiä kohtaan on suuri, mutta myös ensikertalaiset ja etenkin nuoret ovat järjestäjille tärkeitä, koska he takaavat Pirkan Hiihdon jatkuvuuden. Tulevassa tapahtumassa kruunattaneen niin uusia hiihtokuninkaita kuin palkitaan myös ensimmäistä kertaa kaikki Puoli-Pirkan nuorten sarjojen maaliin hiihtäneet pokaalilla, Tapio Syrjänen paljastaa.
Alin ikäraja 45 kilometrin Puoli-Pirkalle ja reitin alkupään 52 kilometrin Retki-Pirkalle on 12 vuotta. Täyden 90 kilometrin matkan lykkiminen edellyttää täysikäisyyttä eli 18 vuoden ikää.
Sujuvuutta Puoli-Pirkan lähtöön
Myös Hämeenkyrön lentokentältä starttaavan Puoli-Pirkan lähtöjärjestelyjä parannellaan. Lähtöpaikka siirretään pysäköintialueena toimivan kiitoradan eteläpuolelle, jolloin Puoli-Pirkan lähtö häiritsee mahdollisimman vähän pitkän matkan hiihtäjiä.
– Puolipirkkalaiset pääsevät nyt sujuvammin matkaan, kun entinen kapeikko ennen tienylitystä poistuu. Samalla levennetään hiihtouraa myös lähdön jälkeenkin.
Pirkan Hiihto käynnistää tämän vuoden Pirkan Kierroksen, jonka muut osatapahtumat ovat Pirkan Pyöräily, Pirkan Soutu ja Pirkan Hölkkä. Kierroksen yhteenlaskettujen suoritusten määrä ylitti vuoden takaisessa Hiihdossa 300 000 suorituksen rajan.
Pirkan Hiihdossa lähestytään puolestaan 125 000 hiihtosuorituksen rajaa. Vuoden 1955 ensimmäisestä Pirkan Hiihdosta lähtien yhteenlaskettujen hiihtokilometrien määrässä lähestytään puoltatoista miljoonaa.
Pirkan ”omien kiertäjien” lisäksi lisäväriä Pirkan ladulle tuovat tänä vuonna noin 400 Kalevan kiertäjää, jotka suorittavat oman kuusi osatapahtumaa sisältävän Kierroksensa hiihto-osuuden viimevuotiseen tapaan Pirkan Hiihdossa.
58. Pirkan Hiihto suksitaan sunnuntaina 4. maaliskuuta perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla miesten ja naisten yleisessä sarjassa, 40- ja 50- vuotiaiden miesten sekä 45-vuotiaiden naisten perinteisen tyylin sarjoissa. Eri hiihtotavat lähtevät taipaleelle tutulla porrastetulla lähdöllä: perinteinen tyyli lähtee matkaan Niinisalosta aamuseitsemältä, vapaan tyylin hiihtäjät neljä tuntia myöhemmin.
Reitin alkupään 52 kilometrin mittainen Retki-Pirkka hiihdetään Niinisalosta Kyröskoskelle ja reitin loppupään 45 kilometrin Puoli-Pirkka Hämeenkyrön lentokentältä Tampereelle. Ilman ajanottoa suksittava Reppuhiihto käydään seuraavana lauantaina 10. maaliskuuta.
– Pirkan Kierroksen lehdistötiedote