Vegard Ulvang selvisi ajoissa etelänavalle

VegardUlvangryhma etelanapa2011 introVegard Ulvang otti kovan loppukirin ja selvisi tänään etelänavalle tasan sata vuotta Roald Amundsenin jälkeen. Satavuotisjuhlallisuuksiin otti osaa myös Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

VegardUlvangryhma etelanapa2011Vegard Ulvang (vas.) retkikuntineen. Kuva: Norwegian Polar InstituteVegard Ulvang otti kovan loppukirin ja selvisi tänään etelänavalle tasan sata vuotta Roald Amundsenin jälkeen. Satavuotisjuhlallisuuksiin otti osaa myös Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

Ulvengin nelihenkisen retkikunnan lähtö myöhästyi sääolosuhteista johtuen 13 päivää ja vielä viikko sitten retkikunta oli reilut sata kilometriä Amundsenin aikataulua jäljessä. Retkikuntahan kulki Amundsenin kunniaksi täsmälleen samaa reittiä kuin ensimmäisenä etelänavalle aikoinaan selvinnyt norjalainen.

Nyt kovan viimeisen viikon ansiosta myös entinen mestarihiihtäjä ja nykyinen FIS:n maastohiihtokoordinaattori Vegard Ulvang onnistui tavoitteessaan olla tasan sata vuotta myöhemmin etelänavalla. Viimeisen viikon hiihtopäivät olivatkin lähes koko vuorokauden pituisia ja minimaalisella levolla hoidettu. Parhaimpina hiihtopäivinä nelikko eteni noin 50 km vuorokaudessa.

Satavuotisjuhlallisuuksiin etelänavalle oli saapunut myös Norjan pääministeri Jens Stoltenberg. Jotta myös retkikunta olisi ajoissa paikalla juhlallisuuksissa, päätti retkikunta kaksi päivää sitten, että kaksikko Jan-Gunnar Winther ja Stein P. Aasheim ”oikaisisivat” ja heidät siirrettiin 80 km:n päästä etelänavan lähistölle, josta he yhdessä pääministeri Stoltenbergin kanssa hiihtivät viimeiset kilometrit etelänavalle.

JensStoltenber etelanapa2011Jens Stoltenberg otti osaa juhlallisuuksiin ja pitää juhlapuhetta etelanavalla. Kuva: Norwegian Polar InstituteSen sijaan kaksikko Vegard Ulvan ja Harald Dag Jölle hiihtivät alkuperäisen reitin mukaan ja saapuivat tänään 14.12.2011 klo 12.30 suomen aikaa ja 23.30 paikallista Uuden-Seelannin aikaa etelänavalle, tasan sata vuotta Roald Amundsenin jälkeen.

Seuraava kommentti kertoo hyvin retken haasteellisuudesta ja hiukan hitaammasta hiihtokelistä.

– Me lopetamme valittamisen lumiolosuhteista, mutta ehkä jossain muualla pain maailmaa 50 km:n hiihtäminen onnistuu hieman helpommin. Täällä se kestää melkein 24 tuntia, kirjoittaa retkikunta päiväkirjassaan.

Näin kirjoitti Roald Amundsen päiväkirjassaan omasta saapumisestaan etelänavalle.

– Niin me saavuimme perille ja voimme nostaa lippumme maantieteelliselle etelänavalle. Kiitos Jumalalle! Meillä on nyt pieni juhlaillallinen, hiukan hylkeen lihaa jokaiselle.

Lisää tästä ainutlaatuisesta hiihtoretkestä voi lukea retkikunnan kotisivuilta.

>> Retkikunnan kotisivut ja päiväkirja englanniksi

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Onko Suomi katastrofin partaalla – tuhoaako liikkumattomuus yhteiskuntamme?

    Suomessa, kuten kaikissa länsimaissa, kansalaisten huono yleiskunto ja liikkumattomuus ovat suuria huolenaiheita. Lapset eivät enää leiki ulkona ja liiku kuten ennen, ja aikuisistakin suuri osa on ylipainoisia ja huonokuntoisia. Onko Suomella, ja muilla länsimailla, enää tulevaisuutta?

    by Teemu Virtanen

    07.10.2024
  • Urheiluvammat voivat johtua myös psyykkisistä tekijöistä

    by Teemu Virtanen

    06.10.2024
  • Iltalehti: Riitta-Liisa Roponen treenaa edelleen huimia määriä

    by Maastohiihto.com

    06.10.2024
  • Iivo Niskasen harjoituskausi on ollut yksi parhaista

    by Teemu Virtanen

    05.10.2024
  • Thomas Bing ylivoimainen Lipnolopetissa

    by Teemu Virtanen

    05.10.2024