Hyödynnä tasatyöntölaitetta harjoituksissasi – norjalaishiihtäjän parhaat vinkit
Tasatyöntö on tärkeä osa nykyaikaista maastohiihtoa, minkä takia yhä useammat hiihtäjät hyödyntävät tasatyöntölaitetta harjoittelussaan.
Norjalainen maailmancup-hiihtäjä Mattis Stenshagen kertoo, että tasatyöntölaitteesta on tullut hänelle tärkeä treeniväline, sillä hän uskoo, että tasatyönnön merkitys kasvaa maastohiihdossa koko ajan. Nyt hän haluaa jakaa kolme tehokkainta harjoitustaan tasatyöntölaitteella.
– Suurin osa kilpailuista ratkaistaan loppukirissä eli tasatyöntäen, huomauttaa Stenshagen.
Monipuolinen treeniväline
Stenshagen kertoo käyttäneensä tasatyöntölaitetta systemaattisesti harjoittelussaan nyt muutaman kuukauden ajan. Hän kokee, että se on lisännyt hänen vauhtiaan tasatyönnössä.
– Liikerata on melko samanlainen kuin rullahiihdossa, joten harjoitteluhyöty on erittäin suuri ja siirrettävissä oikeaan hiihtoon. Lisäksi tasatyöntölaitteella voi tehdä hieman erilaisia asioita kuin yleensä ulkona.
Stenshagen selittää, että hän käyttää laitetta useilla eri tavoilla harjoittelussaan ja useisiin erityyppisiin treeneihin.
– Teen harjoituksia pelkällä laitteella, mutta käytän sitä usein myös osana muita treenejä. Voin esimerkiksi käyttää tasatyöntölaitetta sellaisen harjoituksen päätteeksi, jossa hiihdän kaksi tuntia rullasuksilla, juoksen puolitoista tuntia ja päätän harjoituksen tasatyöntölaitteella, sanoo Stenshagen.
Etenkin myöhään syksyllä, kun ulko-olosuhteet eivät ole hyvät rullahiihtoon, tasatyöntölaitteen ansiosta hän pystyy tekemään kovia tasatyöntöharjoituksia ilman pelkoa kaatumisesta tai rullapiikkien huonosta pidosta.
Stenshagenin suosikkiharjoitukset tasatyöntölaitteella:
1. Intervallit ja kontrolliharjoitukset
Tässä vain mielikuvitus on rajana, mutta Stenshagen käyttää laitetta sekä lyhyempiin, räjähtäviin intervalleihin että pidempiin vetoihin kontrolloidulla intensiteetillä.
– Tykkään esimerkiksi tehdä 5 x 8 minuuttia vyöhykkeellä i3-4, hyvänä intervalliharjoituksena, hän sanoo.
– On hyvä muistaa, että voit aina suorittaa harjoituksen haluamallasi tavalla. Nämä ovat erityisen hyödyllisiä kauden loppupuolella, jos haluat tehdä kontrolliharjoituksia, jotka ovat suoraan vertailukelpoisia keskenään. Ulkona on usein märkää ja liukasta, mutta sisällä olosuhteet ovat aina samat, Stenshagen sanoo.
2. Voimaharjoitukset
Tasatyöntölaite voidaan asettaa eri vastuksille, jolloin kuormaa voi säädellä haluamallaan tavalla.
– Jos sinulta puuttuu vauhtia, voit tehdä lyhyitä, kovia vetoja työntämällä. Jos tasatyönnössä ei ole kestävyyttä, voit tehdä pidempiä intervalleja, Stenshagen sanoo.
3. Yhdistelmäharjoitukset
Kun päivät lyhenevät ja kylmenevät, voi olla vaikeaa löytää riittävästi aikaa hyvissä olosuhteissa harjoitteluun ulkona. Silloin Stenshagen tykkää lisätä tasatyöntölaitteella tehtyjen harjoitusten määrää.
– Harvoin treenaan laitteella yli puoltatoista tuntia, mutta käytän sitä mielelläni ulkona tehdyn treenin päätteeksi saadakseni lisää aikaa, hän selittää ja jatkaa:
– Voi olla esimerkiksi niin, että treenaan kaksi tuntia ulkona ja sen jälkeen sisällä puolitoista tuntia laitteella, jolloin vuorottelen 20 minuuttia kohtalaisella vastuksella ja 20 minuuttia raskaammalla vastuksella.
Ei mahtunut maajoukkueeseen
Viime kaudella Stenshagen ansaitsi Scandinavia Cupin johtajana vapaan paikan maailmancupiin tammikuusta kauden loppuun. Muutaman viikon sisään hän saavutti kaksi palkintopallipaikkaa, minkä lisäksi hän oli kolme kertaa kymmenen parhaan joukossa ja kaksi kertaa 15 parhaan joukossa. Tästä huolimatta hän ei saanut paikkaa Norjan maajoukkueessa.
Tulevalla kaudella Stenshagenin päätavoite on muiden tapaan Trondheimin MM-kisoissa. Jotta paikka MM-joukkueessa avautuisi, on kauden ensimmäisissä kilpailuissa onnistuminen ratkaisevassa roolissa.
Lue myös: Norjalainen hiihtäjä lopetti uransa ja alkoi menestymään
Lisää hiihtoaiheisia artikkeleita voit lukea osoitteesta ProXCSkiing.com.