Näin optimoit harjoittelun rullahiihtomatolla
Håvard Bogetveit toimii päävalmentajana yksityisessä norjalaisseura Team 1.5:ssä (entinen Team Maxim). Langrenn.com keskusteli Bogetveitin kanssa rullahiihtomatolla harjoittelusta.
Bogetveit näkee paljon etuja maton systemaattisessa harjoituskäytössä. Kauden ensimmäisellä harjoitusleirillä Fjordium Performance -opistolla hänen joukkueensa käytti mattoa paljon harjoittelussaan.
– Fjordiumilla on kolme mattoa, joilla voi hiihtää vapaata. Se on suuri etu, joka mahdollistaa sen, että suuressa porukassa jokaisella on mahdollisuus useampaan treenikertaan leirin aikana, Bogetveit sanoo.
Bogetveit kertoo, että hänen urheilijansa käyttävät rullahiihtomattoja useissa eri harjoituksissa, mutta erityisesti hän painottaa kolmea harjoitustyyppiä, joissa maton hyödyntäminen antaa erityisen hyviä tuloksia.
– Teemme useita erilaisia harjoituksia matolla. Tekniikkaharjoituksissa, testeissä ja tehoharjoituksissa matto on aivan lyömätön, mutta teemme myös rauhallisia lenkkejä matolla. Niiden aikana voi kokeilla erilaisia tekniikoita ja silloin on rauhaa ja aikaa harjoitella tiettyjä teknisiä elementtejä, hän kertoo.
Testaus ja tehoharjoitukset
Ylivoimaisesti suurin etu matolla testaamisessa ja tehoharjoituksissa on mahdollisuus hallita kaikkia muuttujia.
– Voimme kontrolloida kaikkea, jotta testit ovat joka kerta mahdollisimman samanlaisia. Se on tärkeää, kun mittaamme edistymistä ja vertaamme tuloksia aikaisempiin, Bogetveit kertoo ja jatkaa:
– Ulkona on monia tekijöitä, kuten lämpötila, sää, tuuli ja alusta, jotka vaikuttavat testituloksiin, mikä vaikeuttaa testien vertailua, vaikka itse suoritus olisi samanlainen.
Bogetveit kertoo aloittavansa kauden harjoituksella, jossa mitataan muun muassa maksimihapenottokyky ja kartoitetaan urheilijoiden laktaattiprofiili. Tämä testi suoritetaan matolla niin, että olosuhteet ovat mahdollisimman samanlaiset.
– Rullamattotestillä saamme numeerisen yhteenvedon kropan ja kunnon tilasta. Se määrittää, miten suunnittelemme harjoittelua eteenpäin saavuttaaksemme urheilijoiden asettamat tavoitteet.
Kun urheilijat testataan myöhemmin kauden aikana samalla testiprotokollalla, Bogetveit näkee selvästi urheilijoiden edistymisen, kuinka he reagoivat harjoituksiin ja millaisia muutoksia he saattavat tarvita saavuttaakseen halutun edistymisen.
Tekniikkaharjoitukset
Tietyissä tekniikkaharjoituksissa matolla on tärkeä tehtävä, Bogetveit sanoo korostaen useita maton tarjoamia etuja näissä harjoituksissa ulkona treenaamisen sijaan.
– Matolla valmentaja voi kontrolloida kaikkea ja muuttaa asetuksia, jotta harjoituksesta tulee halutunlainen. Esimerkiksi tasaisella nopeudella on helpompi huomata, milloin tekniikka pysyy kunnossa ja, milloin ei, hän selittää.
Ulkona harjoitteluun verrattuna muita maton tarjoamia etuja ovat peilit ja paremmat kuvausmahdollisuudet.
– Suora visuaalinen palaute peilin tai videon avulla helpottaa tekniikan ymmärtämisessä ja auttaa ymmärtämään, mitä lihaksia tulee aktivoida. Harjoittelulabrassa kamerat voi asettaa eri kulmiin, jotta voidaan kuvata ja näyttää tarkasti, mihin halutaan keskittyä. Samalla urheilija voi nähdä omaa tekniikkaansa sekä peilin että ruudun kautta valmentajan selittäessä ja antaessa palautetta, Bogetveit sanoo.
Tiettyjen harjoitusten tekeminen matolla antaa urheilijalle mahdollisuuden ymmärtää tekniikkaa paremmin.
– Peilien ja eri kulmiin asetettujen kameroiden avulla urheilija huomaa paremmin, mitä hän tekee oikein ja mitä pitää työstää, hän sanoo.
Lisäksi laadukkaat harjoitukset sisätiloissa matolla voivat olla hyvä vaihtoehto, kun sää vaikeuttaa suunniteltujen harjoitusten toteuttamisen ulkona. Se on erityisen tärkeää harjoituskauden loppupuolella, kun on kylmää, pimeää ja märkää.
Ei korvaa tavallista harjoittelua
Epätoivoon ei ole kuitenkaan aihetta vaipua, vaikka sinulla ei aktiiviurheilijana olisikaan pääsyä matoille. Vaikka testien ja kovien sekä helpompien harjoitusten tekemisessä matolla on monia etuja, eivät tekniikka- ja harjoituslaboratoriot korvaa perinteistä rullahiihtoharjoittelua ulkona.
Ulkona on erilaisia maastoja ja alustoja, erilaisia olosuhteita sekä lämpimiä ja kylmiä säitä, joita ei matolla voi treenata.
Lisäksi hiihtokilpailuihin kuuluu useita teknisiä ja taktisia asioita, esimerkiksi, missä ja milloin vaihtaa tekniikasta toiseen, kuinka lähestyy käännöksiä ja, kuinka saa niiden jälkeen ylläpidettyä mahdollisimman kovan vauhdin. Nämä ovat asioita, joita ei pysty harjoittelemaan matolla, mutta, jotka ovat ehdottoman tärkeitä hiihdossa menestymisen kannalta.