Vasaloppet-harjoittelu: Kuka väittää, ettei oikoteitä ole olemassa?
Suosittu pitkän matkan kilpailu, Vasaloppet, järjestetään reilun kahden kuukauden kuluttua. Olipa tavoitteesi kilpailussa mikä tahansa, harjoitteluun ehtii vielä lisäämään uutta panostusta.
– Parin vuosikymmenen ajan kaiken tasoisia urheilijoita valmennettuani olen huomannut, että Vasaloppetiin lähtee kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka ilmoittauduttuaan aloittavat kilpailuun valmistautumisen ja niitä, jotka eivät ennen kilpailua ajattele koko asiaa, hiihtovalmentaja Erik Wickström kertoo Langrenn.comille.
– Jos kuulut ensimmäiseen ryhmään, sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet luoda kokemuksesta miellyttävä verrattuna toiseen ryhmään kuuluviin, hän jatkaa.
Erik Wickström on kirjoittanut useita kirjoja maastohiihdosta ja hiihtoharjoittelusta, minkä lisäksi hän juontaa treeniaiheista podcastia nimeltä Lagom Kondition. Hän tarjoaa myös valmennusta yrityksensä kautta.
Ei syytä paniikkiin
Ne, jotka ovat harjoitelleet johdonmukaisesti ja monipuolisesti ja tehneet kolmesta viiteen hyvää harjoitusta viikossa koko kesän ja syksyn ajan, omaavat nyt luultavasti vankan pohjan sekä kestävyyden että voiman osalta. Jos koet lukeutuvasi näihin urheilijoihin: hyvää työtä, jatka samaan malliin. Vielä on hyvin aikaa jatkaa laadukasta harjoittelua.
Siitä huolimatta myöskään heidän, jotka eivät näihin urheilijoihin kuulu, ei tarvitse panikoida. Maaliskuun alkuun on vielä aikaa.
– Suurin osa Vasaloppetiin ilmoittautuneista hiihtää vain vähän, ei omista rullasuksia, eivätkä treenaa kovinkaan paljon. Silti he pääsevät maaliin, Wickström sanoo.
Katso myös: Perinteinen hiihto kuntoon – tässä viisi tekniikkavideota
Ihannetapauksessa sinun tulisi harjoitella runsaasti ja monipuolisesti joka viikko ja sisällyttää harjoitusohjelmaasi pitkiä lenkkejä, tehoharjoituksia ja voimaharjoittelua.
Wickström ymmärtää kuitenkin, ettei tämä ole välttämättä mahdollista kiireisen arjen keskellä. Hän korostaa, että kaikenlaisesta harjoittelusta on hyötyä, etenkin, jos sitä pystyy toistamaan kohtuullisen säännöllisesti.
– Jos onnistut tekemään pari harjoitusta viikossa, se on täysin ok. Vaikka et pääsisi hiihtämään, sekään ei haittaa. Yritä pysyä hyvässä kunnossa riippumatta siitä, mitä lajeja treenaat, hän sanoo.
Onko oikoteitä olemassa?
Wickström kumoaa myytin, jonka mukaan oikoteitä ei ole olemassa. Vaikka harjoittelu ei olisi ollut säännöllistä ja aktiivista, voi yhden kuukaudenkin johdonmukainen harjoittelu edistää kuntoa.
– Tärkeintä on hiihtää mahdollisimman paljon viimeisen kuukauden aikana ennen kilpailua. Jos et jostain syystä ole päässyt treenaamaan toivomallasi tavalla, voi viimeisen kuukauden aikana tehdä paljonkin. En suosittele tällaista toimintamallia kansanterveydellisestä näkökulmasta, mutta tämä oikotie antaa useimmille ihmisille hyvän sysäyksen kuntoon nopeasti.
– Paras neuvoni on se, että hiihdä mahdollisimman paljon helmikuussa. Älä myöskään ota muita suuria projekteja, kuten keittiöremonttia, Vasaloppetia edeltävälle kuukaudelle. Tämä koskee kaikkia kilpailuun osallistuvia, olitpa sitten harjoitellut johdonmukaisesti koko vuoden tai raapinut kilpailukunnon esiin lyhyemmässä ajassa.
Wickströmin kolme vinkkiä Vasaloppetiin:
- Harjoittele säännöllisesti ja systemaattisesti, tee mitä pystyt: jokaisella treenitunnilla on merkitystä.
- Hiihdä paljon helmikuun aikana.
- Älä suunnittele muita suuria projekteja, kuten keittiöremonttia, viimeiselle kuukaudelle ennen Vasaloppetia.