Akseli Pitkänen selätti polviongelman ja ”montun”: ”Olihan se tosi epävarmaa aikaa”
Akseli Pitkänen on kuvaa harjoituskauttaan sanoilla ”aika vaiherikas”. Ensin oli kesäkuussa hieman ongelmaa polven kanssa.
– Kävin alkukesästä tekemässä vähän turhan pitkän juoksulenkin. Polvi otti siitä sen verran itteensä, että kuukauden ajan olin suunnilleen kokonaan juoksematta enkä käynyt sauvarinteessä. Se vähän vaikutti harjoitteluun. Rullahiihtoa ja salia, pitkälti siinä oli korvaava harjoittelua. Pyöräilyä myös jonkun verran, mutta aika vähän, palauttavissa treeneissä, Pitkänen kertoo Maastohiihto.comille.
Polviongelmasta harjoittelu palasi normaalijengoilleen, kunnes syyskuussa olleiden rullahiihdon SM-kilpailuiden jälkeen hän ajautui hieman ”monttuun”.
– Ensilumilla kun pääsin ekat kisat hiihtää, ei kulkenut mihinkään ja sykkeet eivät nousseet. Sieltä noustiin ihan hyvin Ristijärvelle (katsastuksiin). Sielläkään kuten ei koko kautena ei ole mitään timanttisinta kulkua ollut, mutta siellä oli jo tosi hyvä verrattuna siihen mitä se oli. Nyt ollaan sellaisessa semiok-kunnossa, mutta pyritään vähän nostamaan sitä ennen tuota Italiaa, että saataisiin kaikki irti siellä.
Vastaavassa ”montussa” Pitkänen oli aiemmin ollut vuoden 2019 keväällä, Hollolan Hopeasompa-kisojen jälkeen. Nyt Pitkänen alkoi kääntää tilannetta lepäämällä ensin viikon.
– Se auttoi tosi paljon. Sitten lähdettiin pikkuhiljaa katsomaan, onko se kunto sieltä lähtenyt. Toinen viikko porrastettiin niin, että siellä loppuviikosta tehtiin jo kunnon maukkatreeniä, joka kulki tosi hyvin. Sillä siitä noustiin, levolla.
Kun kilpailukausi oli käynnissä ja oma tilanne oli sellainen kuin se oli, ei se ollut helppoa:
– Olihan se tosi epävarmaa aikaa. Kun Ristijärvelle pääsi, ja varsinkin sprintin jälkeen muuttui ihan täysin. Oli taas se vanha tuntemus kropassa, että kyllä se kunto riittää. Ei enää näihin tärkeisiin kisoihin onneksi vaikuttanut millään tavalla.
Ennen EYOF:iä Pitkäsen ohjelmassa oli aerobista treeniä ja ”jonkun verran pitkää kylkeen”.
– Ongelma on ollut etten saa ihan maksimikapasiteettia irti keuhkoista, joten pyritään sitä sieltä kaivamaan esiin.
EYOF-kilpailuihin odotusten ja tavoitteiden määrittely sijoitusten osalta on vaikeaa, sillä kansainvälisiin kilpakumppaneihin ei ole mitään tuntumaa.
– Odotan ihan hienoa kokemusta. Pääsee vähän katsomaan sitä kansainvälistä meininkiä mitä ammattiurheilijan kilpailut on. Uskon että on ihan kokemusrikas reissu. Siinä mielessä tärkeä reissu, että tietää mitä se on sitten kun toivon mukaan samanlaista reissua luvassa tulevaisuudessa, Pitkänen sanoo.
EYOF-kilpailut alkavat maastohiihdon osalta 23.1.
Kisaohjelma: Competition & Training – EYOF 2023 Friuli Venezia Giulia