FIS:n fluoritesti aiheuttaa jälleen hämmennystä
FIS:n tiedotteen mukaan Alpha II -niminen laite takaa luotettava ja FIS on valmis päättämään tulevassa kevään konferenssissa fluorikiellon ottamisesta vihdoin käyttöön.
Ruotsin suurin iltapäivälehti Expressen kirjoittaa kuitenkin toissa päivänä, että ruotsalaisten ja norjalaisten suorittamian laitatestien perusteella ollaan vielä kaukana luotettavasta.
– Se ei ole vielä valmis maailmaancupiin, kommentoi Ruotsin maajoukkueen huoltopäällikkö Petter Myhlback Expressenille.
Norjan ampumahiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Tobias Dahl Fenre puolestaan kommentoi:
– Konetta oli helpompi huijata kuin luulimme, ja:
– Olen hyvin skeptinen, että saamme vedenpitävän järjestelmän lyhyellä aikavälillä.
Dah Fenre uskoo, että hyvällä valmistelulla he olisivat saaneet puolet fluorivoidelluista suksista testistä läpi.
Maastohiihto.comin tietojen mukaan testistä pääsi läpi esimerkiksi siten, että fluorivoitelun jälkeen suksi voideltiin pari kertaa fluorittomalla vahalla.
Dahl Fenre on Expressenin artikkelin mukaan ”lievästi sanottuna” kriittinen FIS:n toimintaan, joka on jo antanut vaikutelman, että fluoritestilaite toimisi.
– En ole niin yllättynyt. Mitä tulee FIS:iin, niin minulla ei ole paljon positiivista sanottavaa. He ovat tehneet niin paljon typeriä päätäöksiä viime vuosina tässä asiassa – useilla tasoilla.
Expressen halusi FIS:n maastohiihtojohtajalta Michal Lamplotilta kommentteja asiasta, mutta tämä oli vähäsanainen:
– En halua kommentoida testien tuloksia. Koko asia on hyvin tieteellinen, enkä ole laitteen asiantuntija, Lamplot sanoo.
– Mutta FIS ilmoitti jo useita viikkoja sitten, että testikone toimii tyydyttävästi. Tietomme väittävät päinvastaista. Kuulostaa siltä, että teillä on ongelma, kysyi Expressen.
– Voin vain sanoa, että olemme erittäin luottavaisia johtopäätöksessä, että kauden alkaessa meillä on luotettava testikone käytössä, vastasi Michal Lamplot lehdelle.
Laite ei ole ollut Suomessa testissä
Suomessa uutta testilaitetta ei ole vielä päästy testaamaan. FIS:n yhteistyö Ruotsin maajoukkueen kanssa tuli yllätyksenä Suomen olympiajoukkueen suksihuoltoa koordinovalle Teemu Lemmettylälle. Lisäksi mitään julkista raporttia testeistä ei ole Expressenin artikkelin lisäksi tullut.
– Minusta tämä on huonoa toimintaa, että mitään ilmoitusta työstä Ruotsin maastohiihtomaajoukkueen kanssa ei tullut. Kovin fissiläinen tapa toimia. Norjassa tehdyt testit olivat IBU:n testejä. Niihin oli tietääkseni kutsuttu viisi isointa mapumahiihtomaata, eikä sinne päästetty Norjan maastohiihtojoukkuetta.
Lemmettylän tietojen mukaan FIS olisi järjestämässä avoimempia testejä kesäkuun puolivälissä ja sinne Suomi olisi saamassa kutsun.
Laite maksaa maltaita
Useiden lähteiden mukaan uusi fluoritestilaite maksaisi useita kymmeniä tuhansia euroja. Arvioit liikkuvat 35 000 ja 50 000 euron välissä. Tiettävästi kehittäillä on myös halvempi laite, jonka hinta-arvio tässä vaiheessa on noin 5000 euroa.
– Kehitystyö jatkuu ja varmasti se sen halvemman laitteen vaatii, että valvontaa pystytään kunnolla laajentamaan. Kesäkuussa saadaan näillä näkymin selvyys, miten kotimaassa mennään ensi kausi, sanoo Lemmettylä.
Missä välissä testataan?
Yksi testaamiseen liittyvä kysymys on, milloin testi suoritetaan ja kenelle. Tämän hetken tiedon mukaan testiprosessi kestää muutamia minuutteja. Jos testi kestäisi viisi minuuttia, yhdellä testilaitteella sadan hengen yhteislähtökilpailun kaikkien osallistujien suksien testaaminen kestäisi reilu kahdeksan tuntia.