Frida Karlsson nauttii kotiharjoittelusta – kesän ohjelmassa pitkiä intervallitreenejä

Ruotsalaisella hiihtotähdellä on uniikki harjoitus, jonka hän uskoo olevan kovaa valuuttaa vuoden 2025 MM-kisoja ajatellen.

Viime kaudella Frida Karlsson saavutti neljä mitalia Planican MM-kisoissa. Nyt 23-vuotias hiihtäjä on matkalla kohti yhä parempaa kuntoa, jota hän rakentaa talven kohokohtia silmällä pitäen.

Tulevalla kaudella ei ole arvokisoja, minkä takia Karlsson harkitsi jopa jättävänsä kilpailukauden kokonaan väliin valmistautuakseen optimaalisesti vuoden 2025 Trondheimin MM-kisoihin. Nyt hän kuitenkin kertoo, että kaudella 2023/24 Tour de Ski ja maailmancup ovat hänelle tärkeitä tavoitteita.

Heinäkuu on perinteisesti maastohiihtäjille yksi kovimmista määräjaksoista, jolloin useimmat harjoittelevat 80:stä reilusti yli sataan tuntiin.

Tähän aikaan vuodesta Karlsson palaa juurilleen: ruotsalaishiihtäjät viettävät mieluusti kesät kotonaan.

Missä treenaat mieluiten kesällä?

– Rakastan kotia kesällä ja Ruotsissa koti on Sollefteåssa, sanoo maajoukkueeseen palannut Karlsson.

Mahdollisuus harjoitella enemmän kotona oli myös yksi merkittävimmistä syistä, miksi Karlsson ja Maja Dahlqvist päättivät viime vuonna harjoitella maajoukkueen ulkopuolella.

Karlssonin mielestä hänen kotikaupunkinsa on maastohiihtäjän paratiisi.

– Mielestäni Sollefteåssa on täydelliset harjoitusolosuhteet. Minulla on siellä paljon vakiotreenejä, joiden avulla mittaan kuntoani, Karlsson kertoo.

Mikä on suosikkitreenisi tähän aikaan vuodesta?

– Pitkä intervalliharjoitus, jota olen tehnyt Sollefteån rullaradalla viimeiset kaksi vuotta. Siinä tehdään kolme kertaa 16 kilometriä vapaalla (kolme kierrosta rullarataa). Valmentajani Perin (Nilsson) kanssa kutsumme sitä 50 kilometrin harjoitukseksi ja luulen, että aion toteuttaa harjoitusta nyt myös uusilla matkoilla.

Karlsson panostaa palautumiseen

Kesän aikana harjoittelua tulee paljon, joten Karlsson on myös huolellinen palautumisen kanssa.

– Mitäkö teen harjoitusten välissä kesällä? En mitään! Otan vain rennosti, hän kertoo Swixin Instagram-päivityksessä.

23-vuotiaalle urheilijalle tasapainon löytäminen harjoittelun, palautumisen ja ravitsemuksen välillä on asia, johon hän suhtautuu vakavasti.

Karlssonilla on aiemmin ollut vaikeuksia säilyttää tasapaino ravinnonsaannin ja energiankulutuksen välillä. Kaudella 2020/21 häneltä evättiin kilpailuoikeus useiksi viikoiksi, sillä hän ei täyttänyt Ruotsin Hiihtoliiton terveysvaatimuksia.

Viime vuodesta lähtien Karlsson on käyttänyt diabeetikkojen käyttämää digitaalista verensokerimittaria, jonka käyttö kestävyysurheilijoiden keskuudessa on lisääntymässä. Sensoriteknologia tarjoaa hänelle tietoa siitä, milloin ja kuinka paljon hänen täytyy syödä säilyttääkseen energiatasapainonsa.

Millaisessa kunnossa olet tällä hetkellä verrattuna aikaisempiin vuosiin?

– Treenit ovat laadukkaita ja treenaaminen tuntuu kivalta. Se on yleensä hyvä merkki.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Urheiluvammat voivat johtua myös psyykkisistä tekijöistä

    Vammat ja loukkaantuminen ovat urheiljan pahin painajainen. Niistä toipuminen voi viedä todella pitkän ajan ja pahimmillaan jopa lopettaa urheilu-uran. Urheiluvammoja voi tulla ylirasituksesta, onnettomuuksista ja myös psyykkisten tekijöiden vaikutuksesta.

    by Teemu Virtanen

    06.10.2024
  • Iltalehti: Riitta-Liisa Roponen treenaa edelleen huimia määriä

    by Maastohiihto.com

    06.10.2024
  • Iivo Niskasen harjoituskausi on ollut yksi parhaista

    by Teemu Virtanen

    05.10.2024
  • Thomas Bing ylivoimainen Lipnolopetissa

    by Teemu Virtanen

    05.10.2024
  • Viisi vinkkiä syksyn rullalenkeille

    by Maastohiihto.com

    05.10.2024