Heikki Korpela: ”Jos haluaa paremmaksi urheilijaksi, pitää hakeutua muiden seuraan”

kirjoittaja Venla Rantala • 10.07.2023
Norjassa useamman vuoden asunut suomalaishiihtäjä Heikki Korpela haluaa tuoda norjalaista hiihtokulttuuria Suomeen, jossa meininki ei hänen mukaansa ole vielä tarpeeksi avointa.

Norjalaista hiihtokulttuuria Korpela kuvaa avoimeksi ja rajattomaksi. Kovatasoisiin yhteisharjoituksiin ja leireille on hänen mukaansa helppo päästä mukaan.

Viime lauantaina Korpela oli mukana järjestämässä ”We are the Ski Family” -tapahtumaa. Samassa yhteydessä hiihdettiin uusi Ski Classics Challengers -sarjaan kuuluva rullahiihtokilpailu, jonka jälkeen alkoi kaikille avoin harjoitusleiri.

– Idea lähti omasta kokemuksesta, kun mielestäni Norjassa hommat toimivat hyvin. Halusin tehdä yhtenäisen leirin ilman rajoja ja näyttää esimerkkiä yhdessä tekemisestä. Kaikessa kannattaa miettiä, että asetetaanko rajoja vai tehdäänkö avoimesti, Korpela summaa.

Yksi iso syy Norjan hiihtomenestykselle onkin Korpelan mielestä yhdessä tekemisen kulttuuri.

– Jos haluaa paremmaksi urheilijaksi, pitää hakeutua muiden seuraan. Kun on muita ihmisiä mukana, se skarppaa tekemään vielä kovempaa. Toki siinä pitää tietää omat rajat, sillä kuormitus voi karata aika kovaksi, jos tekee aina kovia harjoituksia.

Tavallisesti suomalaiset menestyvät paremmin väliaikalähdöissä kuin yhteislähdöissä. Aktiivinen porukassa harjoittelu kehittää muiden kanssa hiihtämistä myös kilpailutilanteissa.

– Vaikka on iso ryhmä ja kovia hiihtäjiä vieressä, pitäisi säilyttää rentous ja ennen kaikkea hyödyntää ryhmää sekä löytää ryhmän vauhdista se rentous. Se yleensä vaatii isoja ryhmäharjoituksia tai jopa rullakisoja, joita Norjassa on paljon. Siellä on mieletön taso ja mennään kovilla vauhdeilla. Ne ovat hyviä harjoituksia.

Suomessa voitaisiin ottaa mallia Norjasta

Korpela kertoo, että Norjassa maajoukkueen yhteisharjoituksiin on helpompi päästä mukaan kuin Suomessa. Hänen mielestään Suomessakin maajoukkue voisi järjestää yksittäisiä harjoituksia, jotka olisivat avoimia kaikille urheilijoille.

– Suomessa kansainvälinen taso on vain A-maajoukkueessa ja sen takana porukka on erikseen. Eri seuratkin voisivat tehdä yhteistyötä ja yrittää saada hiihtäjiä yhteen nippuun niin, että leireille saisi osallistua myös muista seuroista.

Korpela ehdottaakin vastuun jakamista laajemmin seura- ja piiritasolla.

– Moni seuravastaava on sanonut, että on vaikeaa, kun joutuu yksin vetämään porukkaa. Jos vastuuta jaettaisiin, ei yhdelle tulisi vetokertoja niin paljon. Koordinointi ei esimerkiksi piiritasolla ole aina onnistunut niin, että kaikki sitoutuisivat siihen. Varmasti sitä pystyisi parantamaan jokaisella tasolla.

Korpelan mukaan myös yksittäisten urheilijoiden kannattaa pyrkiä olemaan yhä avoimempia ja esimerkiksi koota porukkaa yhteen harjoituksiin.

– Tiedän, että on avoimiakin urheilijoita, jotka ottavat porukkaa hyvin mukaan ja laittavat kovuutta harjoituksiin.

– Kulttuuri on varmasti paranemaan päin ja suomalainen hiihto on mielestäni mennyt molemmassa suunnassa parempaan. Silti tuloksetkin kertovat, että kyllä Norjan hiihto on edelleen kovemmalla tasolla, Korpela toteaa.

Lue myös: ’We are the Ski Family Syöte’ on hiihtoperheen kesäkokoontuminen Taivalkoskella

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Rukan kuningas Iivo Niskanen puski sairastuvalta kympin voittoon

    Nelinkertainen maastohiihdon arvokisavoittaja Iivo Niskanen paljasti todellisen kuntonsa lauantaina Rukalla.
    kirjoittaja STT / Pasi Rein
    29.11.2024
  • Jakson julkaisu: Robinson Trentino Ski Classics Ski or Die:ssa

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    29.11.2024
  • Karlsson aloitti hiihtocupin tyrmäysvoitolla – kymmenen kärjestä hiipuneet suomalaiset ihmettelivät voittajan ylivoimaa

    kirjoittaja STT / Pasi Rein
    29.11.2024
  • Johannes Høsflot Klæbo ja suomalainen Vauhti aloittavat uuden yhteistyön

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    29.11.2024
  • Team Electrofit palkittiin vuoden mahdollistajana

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    29.11.2024