SM-hiihdot talvella Tampereella 17 vuoden tauon jälkeen
Tampereen SM-hiihtojen järjestelyistä vastaa Tampereen Pyrintö. 17 vuoden tauko SM-hiihdoista on Tampereen kokoiselle kaupungille kohtuullisen pitkä aika. Kilpailunjohtaja Pasi Rajala löytää taukoon useita syitä.
– Meillä on ollut täällä kyllä muita arvokisoja; 2017 veteraanien SM-hiihdot ja 2018 nuorten SM-hiihdot. Yksi keskeinen tekijä on olosuhteet. Vuonna 2006 vaatimukset olivat vähän erilaiset kuin tänä päivänä. Nykyisen kaltaisiin olosuhteisiin pääsy on ollut pitkä projekti. Merkittävänä tekijänä on ollut koko Kaupin laajamittainen kehittäminen, joka on edelleen meneillään, kertoo Rajala.
Kehittäminen on koskenut niin latuja, huoltotiloja kuin katsomoakin. Kauppiin nousi uusi komea katsomorakennus, jonka rakennustöiden takia SM-hiihtoja siirrettiin vuodella eteenpäin. Kesällä valmistunut katsomo on ollut kesän aikana jo tositestissä Manse PP:n pesäpallo-otteluissa.
– Tärkein on kuitenkin ladut ja niiden lumivarmuus. Tampereella lumi on ollut jonkinlainen ongelma jo vuosikymmeniä, sanoo Rajala.
Nyt Kaupissa odottaa säilölunta 2,5 kilometrin latuun. Lisäksi sprinttiladun varressa on lumetusjärjestelmä, jonka ansiosta lumen tykittäminen onnistuu isolla kapasiteetilla suoraan ladulle heti sään salliessa.
Tampere on vahva palloilukaupunki, jossa yhteistyökumppanien euroista on kova kilpailu. Miltä potentiaalisten yhteistyökumppanien kiinnostus SM-hiihtoja kohtaa vaikuttaa tällä hetkellä?
– Kyllä me uskomme, että hiihdolla on paikkansa. Laji on edelleen kiinnostavimpien talviurheilulajien joukossa. Seuraajat ovat osin samoja, mutta kyllä hiihdolla on omatkin faninsa. Nyt puhutaan lisäksi laajasti koko ympäristöstä ja jopa koko läntisestä Suomesta. Hiihdon SM-kisat ovat painottuneet itäisempään ja pohjoisempaan Suomeen, sikäli tämä on hyvä mahdollisuus, vastaa Rajala.
Rajala kiittelee kaupunkia ja näkee, että Tampere ei ole ainoastaan palloilukaupunki vaan urheilukaupunki.
– Täällä on vuosittain useita kansainvälisiä arvokilpailua. Täällä on osaamista ja ymmärrystä arvokisoille. On erittäin korkeatasoista osaamista esimerkiksi kaupungin liikuntatoimessa ja myös meillä seuroilla. Erottumisessa on kuitenkin haasteita. Vertailu muihin lajeihin on erilaista täällä kuin sellaisella paikkakunnalla, jossa ei tapahdu niin paljon.
Rajala lupaa, että yleisön houkuttelemiseksi paikalle on useita erilaisia koukkuja.
– Kilpailuhan ovat itsessään jo aika upea tapahtuma. Meillä on kaksi sprinttimuotista kilpailua. Ne ovat kiihkeitä ja kiinnostavia seurata. Lisäksi meille tulee tapahtumatori. Meillä saa katsella, mutta myös maistella. Myös maastoon pääsee katselemaan, jos haluaa. Lisäksi meillä on loistavat mahdollisuudet näyttää tuloksia isolla taululla.
Talkoolaisia SM-viikonloppuun tarvitaan noin 200. Mukana on Tampereen Pyrinnön muita jaostoja sekä muutamia yhteistyöseuroja.
– Tapahtuma aika harvinainen Pirkanmaalla ja uskon, että se tulee kiinnostamaan talkoiden osalta hiihdon parissa olevia ihmisiä laajemminkin.
SM-kisat ovat vasta edessäpäin, mutta Rajala näkee, että kun olosuhteet on saatu kuntoon, voitaisiin Tampereella nähdä SM-hiihtoja tai Suomen Cupin osakilpailuja useamminkin. Ainakin yhden vuoden tauko on kuitenkin luvassa, sillä Kaupin katsomorakenteiden ja huoltotilojen kehitystyö ja rakentaminen jatkuu edelleen.