Vuorinen paljastaa Dresdenin sprintin taktiset salat

Lauri Vuorinen kertoo, että Dresdenin maailmancup käydään hyvissä olosuhteissa, vaikka talvesta ei ole tietoakaan.

Iso osa Dresdenissä hiihtävistä suomalaisista matkusti kaupunkiin edellisviikonlopun kisapaikkakunnalta Davosista, jossa olosuhteet suosivat harjoittelua. Aivan Davosin nurkan takana Dresden ei sijaitse.

– Eilen ajettiin 720 kilometriä. Noin 8:30 lähdettiin ja neljän maissa oltiin perillä. Olihan se aika pitkä matka, mutta parempi näin kuin kiertää Suomen kautta ja lennellä turhaan. 

Dresdenin rata oli tänään naisten käytössä tunnin ja sen jälkeen oli miesten vuoro.  Suomalaiset ovat lisäksi hyödyntäneet Dresdenissä rullauksia.

– Yksi kierros on 600 metriä ja se hiihdetään kahteen kertaan.  Siinä on pieni, muutaman metrin korkuinen kumpu ja takasuoralla on töyssyjä. Molemmissa päädyissä tiukka kurvi. Rata on selkeä ja vauhdikas ja ajallisesti ei kestää kauaa. Samaa rataa on käytetty ainakin kahtena viime vuotena.

Vuorinen ennakoi, että Dresdeniin radalle on tärkeää lähteä offensiivisella taktiikalla.

– Pitää lähteä rakentamaan taktiikkaa keulasta tai ainakin hyviltä sijoilta. Sama karsinnassa; Pitää hiihtää alusta saakka kovaa. Monella sprinttiradalla voi ottaa alun vähän rennommin ja tulla kovaa lopun, mutta tämä on niin nopea ja sähäkkä, että tässä ei auta jäädä alkumatkasta.

– Eilen katsottiin Vernerin (Suhonen) kanssa vanhoja erähiihtoja. Sijoille viisi tai kuusi ei kannata jäädä, sieltä on pitkä matka kärkeen. Rata kääntyy vähän koko ajan ja on töyssyjä, mikä aiheuttaa hiihtoon hermostuneisuutta ja senkin takia voi olla vaikea ohittaa. Keulapaikasta ei ole tällä radalla ole todellakaan haittaa.

Vaikka Dresdeniin on ennustettu lämpöasteita ja rata on rakennettu tekolumesta, odottaa Vuorinen radan säilyvän hyvänä. Joinakin vuosina Dresdenissä on nähty melkoista kyntöä, ja sukset ovat tarttuneet irtolumesta syntyneisiin valleihin.

– Tänään jauhettiin kaksi tuntia ja rata säilyi yllättävän hyvänä. Aavistuksen se pehmeni, mutta ei ollut todellakaan mikään jauholaari. Huomenna siinä hiihdetään määrällisesti vähemmän, joten oletettavasti se säilyy hyvänä.

Vuorinen Dresdenin radalla vuosi sitten. Kuva: NordicFocus

Kisa on ehkä erilainen ja rata helpompi kuin muissa maailmancupin sprinteissä. Onko teille kerrottu, onko kilpailulla painoarvoa olympiavalintojen kannalta?

– Ei olla puhuttu siitä mitään. Kaikki varmasti lähtevät tekemään hyvää suoritusta, mutta ei ole sanottu, että tästä suoraan lähdettäisiin lippua jakamaan olympialaisiin. Totta kai kun kyseessä on vapaan sprintti, niin plussalle se menee, jos hyvin hiihtää, sanoo Vuorinen ja muistelee, että Lillehammerin ja Davosin sprinteille annettiin kesällä isompi arvo olympiavalintojen kannalta.

Vuorinen teki Lillehammerissa huippuhiihdon sijoittuen sprintissä viidenneksi. Viikkoa myöhemmin Davosissa kilpailu päättyi samalla matkalla karsintaan. Oliko Davosissa jotain haasteita korkeuden tai suksen kanssa?

– Ei korkeus ollut haaste. Olen hiihtänyt aiempina vuosina Davosissa hyvin omaan tasoon verrattuna. Vähän penkin allehan se kyllä meni. Karsinnassa on vähän vaikea arvioida suksea, mutta voihan olla, että sillä puolella jotain pientä ongelmaa oli. Pieni heikko päivän vire tai aavistuksen heikko suksi näkyy tiukassa kilpailussa heti tuloslistalla. Karsiutuminen kyllä harmitti. Olisi ollut tärkeä päästä hiihtämään eriä korkealla.

Vuorinen ei ole vielä varma, miten valmistautuminen olympialaisiin jatkuu Dresdenin jälkeen.

– Ehkä lähden kotiin harjoittelemaan, mutta olen miettinyt Touriakin. Juuri sen takia, että Davosin kisa meni penkin alle ja siellä ei päässyt hiihtämään eriä. Lenzerheidessa olisi sprintti korkealla. Oma fiilis on ollut kyllä hyvä koko alkutalven. Davosin kisa jätti tosi paljon kysymysmerkkejä ja olen pitänyt hommaa auki, että mihin suuntaan tästä lähtisi, päättää Vuorinen.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Ski Classics Pro Tour -kauden XVI kalenteri

    Ski Classics Pro Tour -kausi XVI alkaa tänä viikonloppuna. Talvikausi käynnistyy Bad Gasteinissa, Itävallassa, 13. joulukuuta 2024 Pro Team -esittelyllä ja päättyy Finnsnesissä, Norjassa, Ski Classics Grand Finale Summit 2 Senja -tapahtumaan 30. maaliskuuta 2025. Tässä on kalenteri kaikille Pro Tour -tapahtumille tällä kaudella.
    kirjoittaja Maastohiihto.com
    09.12.2024
  • Espanjalaislupaus kohautti sprinttikarsinnallaan Lillehammerissa – kuka on Jaume Pueyo?

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    09.12.2024
  • Alkoholin vaikutus kestävyysurheilijalle

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.12.2024
  • Johaug palasi Lillehammerissa tasolleen – Pärmäkoski hiihti yhdistelmäkilpailussa kahdeksanneksi

    kirjoittaja Pasi Rein/ STT
    08.12.2024
  • Suvi Minkkinen järjesti Kontiolahdella yllätysjuhlat

    kirjoittaja Pasi Rein / STT
    08.12.2024