Anders Aukland päätti ammattilaisuransa vielä yhteen titteliin
Ikämiesten ja -naisten sarjassa kilpailu oli kuitenkin tiukka Auklandin ja Stanislav Řezáčin kesken.
– Totta kai tämä tuntuu erityiseltä, urani kaksi viimeistä kilpailua, Aukland sanoi viimeisestä Ski Classics -viikonlopustaan Reistadøpetista ja Summit 2 Senjasta.
Kun Aukland miettii pitkää uraansa ja lajin kehitystä, hän näkee Ski Classicsin erittäin oleellisena osana maastohiihtoa.
– On ollut erittäin mielenkiintoista seurata lajin kehitystä. Näitä kisoja on ollut pitkään ja meillä on kilpailuja kuten Vasaloppet, Marchialonga ja Birkebeinerrennet. Ski Classics on kasvanut vuosi vuodelta, talleista on tullut vahvempia. Ski Classics on ollut tärkeä osa maastohiihtoa. Työskennellään yhdessä kuten pyöräilyssä. Se on maastohiihdon tulevaisuutta. Lajin kehitys on ollut mukavaa ja mielenkiintoista seurattavaa, Aukland sanoo.
Kun Auklandilta kysyy mitä hän tulen kaipaamaan ja mitä ei huippu-urheilijan elämästä, hän sanoo:
– Tulen kaipaamaan sitä tunnetta, että olen kunnossa ja odotan kilpailua. Ja sitä jännitystä ennen starttia kuten Vasaloppetissa. Mutta haluan myös olla iso osa tallia jatkossa ja auttaa muita hiihtäjiä saavuttamaan unelmiaan ja tavoitteitaan.
Aukland haluaakin olla mukana Ragden joukkueessa ja auttaa rakentamaan tulevaisuutta. Hän haluaa myös tukea poikansa pyöräilyuraa ja käyttää tietotaitoaan muiden auttamiseksi.
– Haluan olla osa Ragden tallia jatkossa, yhdessä Jørgenin ja Magnar Dalenin. Haluamme rakentaa tiimin tulevia vuosia varten ja yrittää voittaa Ski Classics -kisoja. Muuten otan nyt rennosti muutamia kuukausia ja mietin, mitä haluan tehdä. Toivottavasti pystyn käyttämään tietotaitoani harjoittelusta, kilpailemisesta ja urheilijana olemisesta muiden urheilijoiden auttamiseksi.
Auklandin ura on ollut menestyksekäs. Mikä on tärkeintä mitä olet oppinut?
– Jos haluaa menestyä maastohiihdossa ja pitkän matkan hiihdossa, pitää haluta tehdä töitä useita vuosia. Pitää olla utelias kehitystä kohtaan, sillä tämä laji on kehittynyt paljon 10–15 vuodessa ja kehittyy yhä. Kuten vaikkapa tasatyöntö ja harjoittelu. Pitää olla kiinnostunut siitä ja yrittää tehdä asioita paremmin, Aukland sanoo.