Erik Wickström antaa vinkkejä Vasaloppetiin

Vain muutama viikko jäljellä Vasaloppetin talviviikolle, ja tässä artikkelissa saat neljä viime hetken vinkkiä Vasaloppet-valmentaja Erik Wickströmiltä, joka on Ruotsissa tunnettu hiihtopersoona ja -vaikuttaja.
Vain muutama viikko jäljellä Vasaloppetin talviviikolle, ja tässä artikkelissa saat neljä viime hetken vinkkiä Vasaloppet-valmentaja Erik Wickströmiltä, joka on Ruotsissa tunnettu hiihtopersoona ja -vaikuttaja.

Erik Wickström on itse hiihtänyt Vasaloppetin monta kertaa ja ollut parhaimmillaan kolmenkymmenen parhaan joukossa. Hän vetää erilaisia ryhmiä ja toimii hiihtovaikuttajana Ruotsissa. Näitä vinkkejä voit myös soveltaa täällä Suomessa vaikka Finlandia-hiihtoon tai johonkin muuhun pitkän matkan hiihtokisaan. Kun kunto ja voima eivät voi merkittävästi parantua lyhyessä ajassa, on silti asioita, joita kannattaa ottaa huomioon kilpailuihin valmistautumisen loppuvaiheissa.

Ladun vaihtoharjoitukset

Jotkin tekniikan parannukset ovat mahdollisia lähellä kilpailua, kuten sauvojen kulma hiihdettäessä. Toiset kehityskohteet voivat olla vaikeampia saavuttaa, kuten painon siirtäminen ja vuorotahdin oikeaoppinen liuku. Ladun vaihtotreeni on tekniikkaharjoitus, joka antaa hyvän vastineen kisaa edeltäville viikoille. Vasaloppetissa, kuten myös Finlandia-hiihdossa, vaihdat latua usein, halusitpa sitä tai et. Tasaisessa maastossa voit säästää paljon aikaa ”oikeilla” ladun vaihdoilla. Alamäissä ladun vaihtamatta jättäminen voi olla turvallisuusriski. Monet pelkäävät ladun vaihtoa, kun vauhti on kova. Jos olet yksi heistä, harjoittele paljon ladulta poistumista hitaassa vauhdissa, jolloin tunnet olosi turvallisemmaksi. Jos opit sen hyvin, et tunne enää epävarmuutta poistuessasi ladulta suuremmissa nopeuksissa.

Älä tee turhia ”kunnon viritys treenejä”

Et pysty parantamaan radikaalisti suoritustasi tekemällä jonkun tietyn intervalliharjoituksen tai tietyn pituisen pitkän harjoituksen tai tietyn määrän tunteja viikon aikana. Tärkeintä on jatkaa harjoittelua. Tee totutut harjoitukset ja älä sorru tekemään mitään typerää. Jätä pois rankimmat ja pisimmät harjoitukset, mutta älä lopeta perusharjoittelua. Tavoitteesi on päästä lähtöviivalle terveenä ja ehjänä sen sijaan, että ottaisit riskejä harjoittelussasi saavuttaaksesi hieman paremman lopputuloksen.

Tarkista sauvat

Useimmilla ihmisillä on jo ostetut sukset, monot ja sauvat, joita he käyttävät Vasaloppetin talviviikolla, Finlandia-hiihdossa tai muissa pitkän matkan hiihdoissa. Tarkista kuitenkin sauvasi vielä kerran. Monet urheiluvälineiden myyjät ovat huolimattomia myydessään sauvoja urheilijoille, jotka ovat usein liian lyhyitä, joissa on liian suuret hihnat ja liian pienet sommat.

Sauvojen enimmäispituus on järkevä sekä huippu- että harrastehiihtäjille. Vaikka sauvat saattavat tuntua hieman pitkiltä diagonaalihiihdossa, sillä ei ole kovin suurta merkitystä. Liian lyhyillä sauvoilla menetät paljon tasatyöntäessä.

Hihnojen tulisi olla mahdollisimman pienet ilman epämiellyttävää puristusta. Tällä edesautat sitä, että et purista sauvaa liikaa kahvasta ja annat hihnan tehdä suuren osan työstä. Vastaavasti liian pienet sommat voivat olla kohtalokkaat huonoissa olosuhteissa. Pienet ja kevyet sommat voivat olla etu huippuhiihtäjälle, koska sauva muuttuu kevyemmäksi ja ns. ”swingi” paranee, mutta harrastelijalle pienten sompien edut ovat vähäisemmät johtuen heidän hitaammasta vauhdista. Liian pienillä sommilla hiihtäminen voi puolestaan hidastaa radikaalisti matkantekoa.

Visualisoi ja suunnittele h-hetkesi

Hiihtokilpailu, etenkin Vasaloppet, on usein logistinen haaste. Kisan startti ja maali ovat usein eri paikoissa, ja suurissa tapahtumissa on paljon ihmisiä liikenteessä. Yritä käydä läpi kilpailupäiväsi askel askeleelta hyvissä ajoin. Milloin sinun täytyy nousta ylös? Mitä pitäisi syödä aamiaisella? Miten kuljet lähtöpaikalle? Tarvitsetko lämmittelyn? Mitä tapahtuu maalissa?Ja ehkä tärkeintä: miten juhlit? Koska sinun tulisi nauttia maaliintulostasi, olitpa saavuttanut tavoitteesi tai et!

Erik Wickström on virallinen Vasaloppet-valmentaja. Yhdessä Erik Thibergin kanssa hän pyörittää Wickström Coaching -yritystä, joka tarjoaa koulutusohjelmia, leirejä ja inspiraatiota aloittelijoille ja urheilijoille. Erik Wickström hiihti myös Maastohiihto.comin päätoimittajaa Teemu Virtasta vastaan 24 tunnin hiihdossa Ruotsin Vålådalenissa keväällä 2016 rikkoen tuolloin Virtasen voimassa olevan maailmanennätyksen, 433,5 km, noin viidellä kilometrillä. Guinness ei kuitenkaan hyväksynyt ennätystä, ja vuonna 2018 Hans Mäenpää teki uuden virallisen ennätyksen 472,05 km, jota Virtanen yrittää rikkoa maaliskuussa Lahden hiihtostadionilla.

Lisätietoja Erik Wickströmin valmennuspalveluista saat tästä. Lue lisää pitkän matkan hiihtokisaan valmistautumisesta tästä. Finlandia-hiihto on vajaa kahden viikon kuluttua, ja tapahtumaan voit vielä ilmoittautua.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Kuntopiirejä vai oikeaa voimaharjoittelua?

    Kuntohiihtäjiä ja junioreita on vuosikaudet kannustettu tekemään kuntopiiriä, mutta entäs jos se vaihtuisikin voimaharjoitteluun? Jos tähtäin on talven massahiihdoissa, joulukuussa ei toki mitään massiivista voimaharjoittelupanostusta kannata aloittaa, mutta vähintään ajatuksia siihen suuntaan on hyvä kääntää, kannustaa myös kokenut fysioterapeutti ja voimavalmentaja Marko Rossi.
    kirjoittaja Maastohiihto.com
    09.11.2024
  • Vauhtikestävyysharjoittelu luo pohjan kovavauhtiselle hiihdolle

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    09.11.2024
  • Massahiihdot kotimaassa kaudelle 24/25

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    08.11.2024
  • Ilmoittautuminen vuoden 2025 Tana-Varangerrennet -kilpailuun on auki!

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.11.2024
  • Nordenskiöldsloppet: maailman pisin hiihtokilpailu liittyy Ski Classics Challengers -sarjaan

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.11.2024