Holmenkollen kutsuu Kati Roivasta
Holmenkollen on hiihtäjien keskuudessa tunnetuin ja arvostetuin yksittäinen kisa maailmancupissa. Oslossa sijaitseva hiihtokeskus on vuosien varrella kasvanut hiihtourheilun mekaksi, jonka rinnalla vain Lahti, Falun ja Val di Fiemme voivat pöyhistellä rintaansa. Myös pitkä raskas 50 kilometrin matka, jota muuten ei yleensä hiihdetä maailmancupissa, herättää kunnioitusta hiihtäjien keskuudessa. Naiset hiihtävät nykyään saman matkan lähtien matkaan klo 11:30 lauantaina, ja miesten urakka on edessä sunnuntaina samaan aikaan.
Kati Roivas on erittäin otettu saadusta kunniasta edustaa Suomea Norjan maailmancupissa tulevana viikonloppuna. Hän kertoo, että asiasta oli jo keskusteltu aikaisemmin, joten valinta ei tullut täysin puskista. Katista on tänä talvena kehittynyt vahva tasatyöntäjä, jonka bravuuri on ylämäet. Holmenkollen on kisa, jossa on kova maasto, jota ei hiihdetä tasatyöntäen, mutta Kati hallitsee perinteisen hiihtotekniikankin.
”Olen joutunut miettimään tätä aika paljon juuri Ski Classics-kisojen kannalta, ja onhan tämä palautumisen kannalta aika haaste. En kuitenkaan halunnut jättää tälläistä mahdollisuutta väliin. Mulla ei ole suurempia odotuksia kisasta, koska olen keskittynyt niin paljon Ski Classics-sarjaan. Toki, kun kisaan lähdetään, annetaan 110%. Olen kyllä hiihtänyt jonkin verran pidoilla, etenkin kauden alussa. Ski Classics- kisojen välissä tulee hiihdettyä vähemmän pidoilla, mutta esimerkiksi joulutauolla tein jonkun verran perinteisen hiihtoa ja tein tehojakin. Toki sitä tulee tehtyä äärimmäisen vähän normaalimatkan hiihtäjiin verrattuna, joten kyllä se jonkun verran tulee näkymään,” Kati kertoo tavoitteistaan Holmenkollenille ja ajatuksistaan pidoilla hiihtämisestä.
Sunnuntain Vasaloppet oli raskas kisa olosuhteista johtuen, ja Kati epäileekin, että palautuminen voi jäädä kesken ennen lauantain viidenkympin starttia. Vasaloppet ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla Katin kohdalla.
”Oli tosi rankka kisa. Mulla oli vähän haasteita alaselän kanssa ennen kisaa, ja se paheni vaan viikolla. Ei ollut ihan optimaalinen valmistautuminen kisaan. Olin jo alun mäkimaalissa jäänyt Emilie Fletenistä ja Magni Smedåsista, ja kesti pitkälle mäen jälkeenkin tasaisella ennen kuin pääsin hyvään rytmiin. Ida Dahlin kanssa hiihdin vähän aikaan, ja vasta joskus kahdenkympin kohdalla alkoi tuntumaan, että voi alkaa lyömään. Kahdestakympistä neljäänkymppiin meni todella hyvin, ja sain Magnin kiinni. Keli teki tosi isot erot myös naisten sarjassa. Hiihdettiin Magnin kanssa aika pitkään yhdessä niin, että ero Emilieen ei kasvanut. Viimeiset 20 kilometriä olivat aika rankkoja, ja silloin alkoi jo tuntumaan. En jaksanut enää kiristää tahtia. Ois se ollut kivaa, jos olisin pystynyt haastamaan Magnia loppuun asti. Olen kyllä muuten tosi tyytyväinen kisaan ja tulokseeni,” Kati analysoi sunnuntain haastavaa kisaa.
Tämä talvi on ollut uskomaton menestystaival suomalaiselle pitkän matkan hiihtäjälle, ja hän tunnustaakin olevansa hieman häkeltynyt hiihtokauden kokonaissaldosta tähän asti. Vasaloppetin kolmas sija vaatii vieläkin hieman pureskelua, ja sen merkitys selkenee ajan myötä. Pohtiessaan kuuden palkintopallisijansa arvostusta ja merkitystä, Kati tunnustaa jokaisen kisan olevan oma juttunsa ja myös suorituksena ne ovat olleet erilaisia.
”Olihan se Vasaloppetin podium kova juttu. On se vielä isompi kuin tavallisena Pro Tour-viikonloppuna. Tämä on arvostetuin pitkän matkan hiihto, ja tällä tapahtumalla on pitkä historia. Tätä joutuu vähän aikaa prosessoimaan ennen kuin tajuaa, miten kova suoritus tämä todellakin on. Tyytyväisin ehkä omaan suoritukseeni ja suksiini olen Toblach- ja Tjejvasan-hiihdoissa. Niissä sai absoluuttisen parhaan itsestäni irti, mutta tottakai Marcialonga ja Vasaloppet ovat arvostukseltaan niin isoja, joten näitä kisoja on vähän hankala laittaa arvojärjestykseen. Kai se sitten kuitenkin on tämä Vasaloppetin kolmossija, joka on se kaikista arvokkain.”
Holmenkollen ei tietenkään päätä hiihtokautta. Viikonlopun jälkeen karuselli jatkuu vielä Ski Classicsin Norjan osakilpailuilla ja Drammen sekä Falun ovat maastohiihdon maailmancupin kalenterissa. Kati tiedostaa, että Norjan Ski Classics-kisat eivät välttämättä ole hänelle parhaita mahdollisia, mutta taistelu kokonaiskilpailun kärkisijoista jatkuu niissä tiiviinä. Kati on tällä hetkellä toisena Vasaloppet-voittaja Emilie Fletenin, Team Ramudden, jälkeen.
”Ei tätä kautta voi analysoida millään muulla tavalla kuin, että se on mennyt yli odotusten. Nyt se alkaa tuntumaan siltä, että on ainakin jollain tasolla pystynyt vakiinnuttamaan itsensä podium-tasolle. Tätä pitää vielä purkaa kauden jälkeen, ja toivon, että pystyn vielä taistelemaan hyvistä sijoista kauden loppukisoissa. Birkebeinerrennet on minulle hyvä kisa, mutta muut eivät välttämättä ole profiileiltaan mulle sopivia. Iso kysymys on myös miten palautuminen onnistuu, kun näitä kisoja on niin paljon peräkkäin. Toivon, että olen toisena vielä, kun viimeinen kisa on hiihdetty, mutta se edellyttää sitä, että pysyn terveenä ja vire säilyy hyvänä. Ero on nyt ihan hyvä kolmoseen, mutta tilanteet muuttuvat niin nopeasti. Yhtään kisaa ei ainakaan saa jäädä välistä.”
Holmenkollen on varmasti jälleen jännitysnäytelmä hiihtoladuilla, ja Kati Roivas haluaa jatkaa huikeita suorituksiaan myös runsaslukuisen norjalaisyleisön edessä. Miten Kati jaksaa puskea usean kilpailuviikonlopun jälkeen, jää nähtäväksi, mutta jälleen yksi Ski Classics-hiihtäjä on raivannut tiensä pitkiltä matkoilta maailmancupin laduille. Hiihto muuttuu ja kehittyy, ja Ski Classics on ehdottomasti yksi kiistattomista suunnannäyttäjistä lajimme tulevaisuudelle.
Lue lisää pitkän matkan hiihdon artikkeleja ja Holmenkollenin kisaviikonlopusta ProXCskiing.com-sivustolta.