Norjalainen hiihtäjä lopetti uransa ja alkoi menestymään
Norjalainen hiihtäjä Thomas Gifstad on nyt kesäkaudella hallinnut kilpailijoitaan. Elokuussa hän voitti ensin vuoden 2022 maailmancupin voittajan ja tämän vuoden MM-hopeamitalistin Amund Korsæthin Tanumsloppetissa. Seuraavalla viikolla hän voitti Topprullenin tiukassa taistelussa useiden maailman parhaiden kanssa. Elokuun lopussa Alliansloppetissa hän sijoittui kymmenenneksi, vain puoli sekuntia comeback-tähti Petter Northugin takana ja kolme sekuntia podiumista kesän arvostetuimmassa rullahiihtokilpailussa, tehden parhaan suorituksensa viiteen vuoteen.
Lue lisää: Ikä ei ole kestävyysurheilussa este menestykselle
Båstad-Möllessä hän jäi niukasti podiumin ulkopuolelle. Syyskuun lopussa hän oli kymmenen parhaan joukossa Klarälvsloppetissa, mutta oikeastaan Rustadin poika on ollut taas valmis kilpailevaksi hiihtäjäksi jo huhtikuusta lähtien.
”Päätin lopettaa viime kauden jälkeen. Kuitenkin tein italialaisen joukkueeni kanssa sopimuksen, että edustan heitä tänä kesänä eri rullahiihtokilpailuissa,” 32-vuotias Oslosta kotoisin oleva Gifstad kertoi Langrenn.comille.
Ja sitten asiat alkoivat tapahtua, ja menestystä tuli tämän kauden rullahiihtokisoissa.
Mitä hiihtäjä tekee nyt toisin?
”Minulla on työ, joka vie paljon aikaa, joten yritän maksimoida harjoitustuntien laadun, jotka minulla on käytettävissä. Kun päätin lopettaa, käytin tilaisuuden hyväkseni nähdäkseni, kuinka hyväksi voisin tulla erilaisella harjoitusohjelmalla kuin perinteinen maastohiihtomalli. Pidän sitä pienenä tutkimusprojektina omasta kehostani”, Gifstad selitti Langrenn.comille ja jatkoi:
”Ajattelen eri tavalla ja kokeilen uusia harjoitusmuotoja, jotka motivoivat minua nyt. Tänä kesänä olen keskittynyt enemmän laatuun määrän sijaan harjoittelussani, enkä ole kerännyt niin paljon tunteja kuin ennen.”
Mitä se konkreettisesti tarkoittaa?
”Se tarkoittaa, että olen tehnyt paljon intervalliharjoituksia. Koska minulla on vähemmän aikaa harjoitteluun kuin haluaisin, täydennän treeniäni lämpö- ja korkeanpaikanharjoittelulla, sekä intervalleilla, jotta saan kaiken mahdollisimman tehokkaaksi käytettävissä olevan ajan puitteissa.”
Sekä korkeanpaikan teltat että lämpöharjoittelu ovat asioita, joita Gifstad on halunnut testata jo pitkään. Nyt kun hän on jäänyt eläkkeelle ja voi kokeilla eri lähestymistapoja ilman huolta kauden pilaamisesta, hänellä on vihdoin mahdollisuus siihen. Tämä on herättänyt hänen kiinnostuksensa.
”Lämpöharjoittelu on yhä suositumpaa. Pyöräilyssä se on hyvin yleistä, ja näen sen leviävän myös maastohiihdon ja Ski Classicsin urheilijoiden keskuudessa. On vaikea sanoa paljoakaan vaikutuksista tähän mennessä, muuta kuin että sen suorittaminen on äärimmäisen kivuliasta”, Gifstad kommentoi.
Hän myös pelkää, että tällaiset kuumuusharjoittelujaksot voivat maksaa enemmän kuin ne tuottavat, erityisesti niille, jotka harjoittelevat paljon.
”Jollekin, joka on täysin sitoutunut ja harjoittelee esimerkiksi lähellä 1000 tuntia vuodessa, kuumuusharjoittelu voi olla liikaa, sillä tarvittaisiin vähintään viisi 50 minuutin harjoitusta viikossa viiden viikon ajan, jotta näkee mitään vaikutusta. Se voi kuluttaa energiaa, jos ei ole varovainen”, Gifstad lisäsi.
Lue lisää: Trendiksi nousseessa lämpöharjoittelussa on riskinsä
Ei ole valmis luopumaan kilpailemisesta
Vaikka Gifstad on nyt menestynyt paremmin kuin olisi koskaan uskaltanut toivoa, hänellä on selkeä kuva siitä, että hänen uransa kilpailevana eliittiurheilijana on ohi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hän laittaisi sukset lopullisesti sivuun. Sen sijaan hän aikoo jättää kaikki ulkoiset odotuspaineet taakseen.
”Nyt kun tulokseni tänä kesänä ovat olleet parempia kuin koskaan, täytyy myöntää, että olen saanut takaisin hieman motivaatiota ja iloa lajista, jotka ovat minulta puuttuneet viime vuosina”, Gifstad sanoi.
Hän odottaa nyt talvea paljon vähemmän stressaantuneena, vaikka hänen tavoitteensa saattavat edelleen vaikuttaa hurjilta ulkopuolisille.
”Suunnittelen kilpailevani Vasaloppetissa ja Birkenissä, ja haaveilen kärkisijoituksesta Vasaloppetissa. En kuitenkaan kilpaile Ski Classicsissa ammattijoukkueen kanssa kuten ennen. Toivon voivani osallistua joihinkin Norges Cupin tapahtumiin ja suuriin pitkän matkan kilpailuihin. Ruotsin pitkän matkan cup innostaa minua myös, joten en sulje pois mahdollisuutta osallistua useisiin kilpailuihin siellä tänä talvena,” Gifstad kertoi innokkaasti ja jatkoi:
”Talven tavoitteeni on osallistua kilpailuihin, kun se sopii minulle, kun se on hauskaa ja kun olen terve. Mutta en kutsuisi sitä ’kilpailemiseksi’ samassa merkityksessä kuin ennen. Minulla on ajattelutapa, jossa haluan aina olla huipulla. Joten jos tunnen olevani tarpeeksi hyvässä kunnossa, kun talvi tulee, minulla on pieni unelma voittaa Ruotsin pitkän matkan cup kokonaisuudessaan.”
Aiotko silti elää kuten huippu-urheilija?
”Hygienian suhteen olen täysin ympäristövalveutunut ja aion elää kuin eliittiurheilija koko loppuelämäni. Pelkään bakteereja kuollakseni.”
Hiihtoon liittyviä artikkeleja voit lukea myös ProXCskiing.com-sivustolta. Liity Maastohiihto.com:n jäseneksi ja saat eksklusiivisien artikkelien ohella myös alla olevia muita etuja:
Mitä jäsenyyteen kuuluu?
Langrenn.com, Langd.se, Maastohiihto.com, Proxcskiing.com
Kolme ensimmäistä ovat kukin johtavia hiihtosivustoja maissaan Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Seurannassa ovat niin maastohiihdon, ampumahiihdon kuin pitkän matkan hiihdonkin tapahtumat. Neljäs on englanninkielinen sivusto, joka seuraa maastohiihtoa ja pitkän matkan hiihtoa.
Sivustomme tarjoavat siis todellisen hiihdonystävän olohuoneen lajien äärellä.
Kaikki Ski Classics -sarjan Pro Tour -tapahtumat livelähetyksinä ja jälkikäteen katsottavina englanninkielisellä selostuksella. Lähetyksiä maustavat mielenkiintoiset asiantuntijakommentaattorit kuten Petter Eliassen ja Anders Aukland.
Seuraa kilpailutuloksiasi ja kerää digitaalisia pinssejä. SC MyPages on Ski Classics -sarjan verkkoyhteisö niin Pro Tour -hiihtäjille kuin kuntohiihtäjillekin. Aseta tavoitteita, haasta ystäviäsi ja vertaile tuloksiasi.
Jäsenenä saat muun muassa suksi- ja muita varustetestejä, harjoitusvinkkejä alan osaajilta, ravintotietoutta ja mielenkiintoisia haastatteluja ihmisiltä hiihtomaailmasta.
Liity jäseneksi tästä.
Kirjoittajat: Ingeborg Scheve/Teemu Virtanen