Thierry Gueorgiou: Löydä paras mahdollinen ratkaisu jokaiselle rastivälille.
MM-kisojen kymmenkertainen maailmanmestari Ranskan Thierry Gueorgiou osallistuu Vuokatissa peräti 14. MM-kisoihinsa. Siitä huolimatta Suomessa järjestettävät MM-kisat tulevat olemaan Gueorgioulle merkittävät ja yksi hänen uransa kohokohdista. Hevoskuuri tavoitti miessuunnistusta suvereeniin tyyliin tänä vuonna hallinneen ranskalaisen MM-kisaviimeistelyjen lomasta ja asetti hänelle muutamia kysymyksiä.
Hei Thierry! Toistaiseksi sinulla on ollut aivan mahtava ja upea kausi. Osaatko kertoa, mikä on tämän menestyksen ja upeiden suoritusten takana? Oletko ollut terveenä ja harjoittelu on sujunut, tai Suomen MM-kisat ovat motivoineet vai mitä sieltä taustalla löytyy?
– Hei! Kyllä, olet oikeassa. Toistaiseksi tämä on ollut yksi parhaista kausistani. Viime talvi oli hyvin erilainen verrattuna aikaisempiin talviin, sillä muutin Ruotsiin ja Uppsalaan viime joulukuussa. Tämän johdosta olen luultavasti hiihtänyt ja luistellut enemmän kuin edellisinä kymmenenä vuotena yhteensä. Mutta minulla oli myös ennätysmäärä harjoituspäiviä ulkomailla. Minulla oli intensiiviset suunnistusleirit Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa ja kun olin kotona, niin tein vain peruskestävyysharjoittelua vaikka hiihtäen. Toistaiseksi se on ollut perusta ja pohja todella hyvälle kaudelle. Mutta ainoastaan pieni A4 paperi, josta löytyy MM-kisojen tulokset, tulee kertomaan, oliko tämä lopulta hyvä kausi vai ei.
MM-kilpailut Suomessa ja Vuokatissa alkavat muutaman päivän päästä. Mitkä ovat fiilikset ja tuntemukset näin kisojen alla? Mitkä ovat tavoitteesi MM-kisoissa? Oletettavasti kultaa ja millä matkoilla?
– Fiilikset ovat hyvät! Olen valmistautunut koko vuoden tähän yhteen tiettyyn viikkoon ja tunnen olevani valmiina antamaan parhaan suoritukseni kaikilla niillä matkoilla, jotka juoksen (keskimatka, pitkä ja todennäköisesti viesti). Kun on saavuttanut ne saavutukset, mitä minä olen saavuttanut, niin vain yksi tulos voi tehdä minut täysin tyytyväiseksi.
Mitä ajattelet keskimatkasta ja pitkästä matkasta Vuokatista? Ne käydään aika erilaisissa maastoissa, oletko valmis kummallekin matkalle? Kuinka paljon olet harjoitellut Vuokatin ja Joensuun seudulla MM-kisoja varten?
– Jep, maastot ovat kovin vaihtelevat ja se tekee valmistautumisesta hyvin mielenkiintoisen. Uskon, että olen valmistautunut riittävästi pystyäkseni suoriutumaan näistä kahdesta varsin erilaisesta haasteesta. Ja totta kai, ne 14 vuotta, jotka olen Kalevan Rastia edustanut ja harjoitellut Joensuun seudulla tekevät minut luottavaiseksi ja tutuksi kartan tekijöiden ja maastotyypin suhteen.
Olen ymmärtänyt, että nämä Suomen MM-kilpailut tulevat olemaan yksi sinun urasi kohokohdista vietettyäsi niin monta vuotta Suomessa ja edustettuasi Kalevan Rastia. Edellisen kerran, kun Suomessa järjestettiin MM-kisat, olit vielä nuori mies. Mitä muistat noista kisoista ja onko nyt tilanne erilainen ennen kilpailuja, kun olet suurin etukäteissuosikki? Oletko yhtään hermostunut tai tunnetko tästä mitään paineita?
– Varmasti nämä ovat minulle erityiset MM-kilpailut, koska Suomi on varmasti maa, jossa olen Ranskan jälkeen viettänyt eniten aikaa. MM-kisat Tampereella ovat edelleen aika tuoreina mielessäni, koska se oli lähtöpiste eräänlaiselle vallankumoukselle minun suunnistustekniikassani. Näiden MM-kisojen jälkeen aloin tekemään todella paljon tullakseni menestyksekkääksi suunnistajaksi, mitä halusin olla. En voinut olla enää joku, joka keskittyy kaikki päivät suunnistukseen ja sijoittuu 18.sijalle pikamatkalla.
14 MM-kisojen jälkeen en koe niitä enää stressaavina tapahtumina, vaan päinvastoin kesän parhaana viikkona. Ja ollessani yksi suosikeista se tarkoittaa vain sitä, että kausi on mennyt riittävän hyvin antaakseen tarvittavan itseluottamuksen menestykseen. Vaikka en pidäkään mitään itsestään selvänä.
Mennäänpä seuraavaksi sinun harjoitteluun ja suunnistustekniikkaan. Monet pitävät sinua kaikkien aikojen parhaana suunnistajana taidollisesti ja kutsuvatpa jotkut sinua suunnistusprofessoriksikin. Miten tätä kommentoisit? Ja voitko kertoa, mikä on tehnyt sinusta niin hyvän suunnistajan? Ja sinä taidat olla myös hieman perfektionisti, joka tähtää 100 % suoritukseen ilman virheitä?
– Olen aina käyttänyt paljon enemmän energiaa tekniikkani kehittämiseen kuin fyysisen kuntoni ja yhä edelleen olen sitä mieltä, ettei tekniikkani vieläkään ole riittävän hyvä. Se on aina ollut minun päämotivaationi. Jos voit nukkua hyvin yösi kilpailun jälkeen, jossa et ole pitämään suoritustasi kasassa lähdöstä maaliin, en usko että pääset huipulle tai voit pysyä siellä pitkään. Sillä on paljon tekemistä luonteen kanssa ja on oikein sanoa, että olen jonkun asteen perfektionisti ja voin olla kova itselleni.
Kertoisitko vielä hieman lisää tekniikkaharjoittelustasi. Kuinka paljon ja usein sinä teet tekniikkaharjoituksia maastossa. Onko sinulla aika joku yksi tietty teema harjoituksessasi vai juoksetko joskus vain kartan kanssa maastossa. Ja kuinka suuri osuus suunnistusharjoittelu on sinun kokonaisharjoittelumäärästäsi?
– Noin 45 % harjoitusmäärästäni, tarkoittaen noin 350 tuntia, on puhdasta suunnistusta. Vain harvoin tekniikkaharjoituksen aikana minulla on vain yksi tietty tavoite. Teen enemmän töitä sen eteen, että voisin olla tilassa, mitä ”täydelliseksi tietoisuuden tilaksi” (total situational awareness state), jolla on paljon tekemistä sen kanssa, että pystyy sopeuttamaan sen liikkeen ”virtaan” tai kulkuun. Lyhyesti sanottuna, uskon että tekniikkani on saavuttanut sen tason, joka on riittävän hyvä löytääkseni jokaisen rastin täydellisesti ja tämä on sama useimpien huippusuunnistajien kohdalla. Mutta silti minä teen virheitä, sillä joskus fokukseni ei ole oikeissa asioissa oikealla hetkellä. Olla täydellisesti tietoinen siitä, mitä tapahtuu nykyhetkellä, tarkoittaa sitä, että olet kykeneväinen kontrolloimaan suoritustasi ja sopeuttamaan se liikkeeseen.
Sinä olet myös tunnettu siitä, että vietät tuntikausia aikaa tietokoneen edessä ja analysoit karttoja ja harjoituksiasi ja kilpailujasi. Kerrotko myös tästä hieman lisää. Mikä on fokuksesi siinä ja mihin asioihin keskityt?
– No, en minä niin paljon aikaa käytä tietokoneen edessä muuten kuin tekemällä ratoja harjoituksiini. Analysointi on totta kai tärkeää, mutta paljon tärkeämpää on olla ulkona maastossa ja yritän maksimoida tämän ajan. On helppoa unohtaa se, että tärkein aika on se, kun olet itse suorituksessa, ei aika ennen tai jälkeen suorituksen.
Voisitko vielä kiteyttää tekniikkasi muutamaan avainkohtaan? Mihin se perustuu?
– Tekniikkani perustuu parhaan mahdollisen ratkaisun löytämiseen jokaiselle rastivälille. Se on näin yksinkertaista eikä kovinkaan erilainen muista huippusuunnistajista. Kun olet rastilla, sinulla on satoja vaihtoehtoja, mutta sinun täytyy vain valita se, mikä sopii itsellesi ja kyvyillesi täydellisesti.
Kertoisitko vielä hieman sinun fyysisestä harjoittelustasi? Vaikutat olevan myös fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa.
– Kuten sanoin, niin en käytä hirveän paljon energiaani fyysiseen harjoitteluuni. Se tulee hyvin luonnollisesti. Minun nopeat ja kovat harjoitukset ovat melkein ainoastaan suunnistusharjoituksia, koska minulle on aina ollut tärkeää, että tekniset taitoni kohtaavat vauhtini kanssa.
Loppuun vielä pari hieman erilaista kysymystä. Olet edustanut jo niin monta vuotta Kalevan Rastia ja voittanut monta kertaa suurviestejä seurakaveriesi kanssa. Mitä Kalevan Rasti sinulle merkitsee ja mitä se on sinulle antanut?
– Kuten olen aina sanonut, iso osa MM-mitaleistani kuuluu Kalevan Rastille. Vielä silloin vuonna 2000, en ollut varma, että Kalevan Rasti olisi minulle se oikea pohjoismaalainen seuravalinta, koska minulla oli vain vähän tietoa suomalaisista seuroista. Mutta en ole koskaan katunut tätä valintaani.
Ja mitä suunnistus sinulle merkitsee?
– Se on antanut elämälleni merkityksen ja kehittänyt minua ihmisenä.
Suurkiitokset tästä haastattelusta ja onnea MM-kisoihin!
>> Thierry Gueorgiou WorldofO:n profiili
– Tero Viljanen