Valitse hiihtoasu oikean käyttötarkoituksen mukaan
Hiihtokausi ja talvi näyttäisi vähitellen tulevan myös eteläiseen Suomeenkin. Kestävyysurheilu.fi antaa seuraavaksi vinkkejä oikean hiihtoasun valintaan.
Neuvoja oikean hiihtoasun valintaan antaa jälleen urheilukaupan ammattilainen Terhi Martikainen Intersport Koskikeskuksesta. Martikainen kehottaa hiihtoasun ostoa suunnittelevan suuntaamaan urheilukauppaan tutustumaan, millaisia hiihtoasuja on tarjolla ja mikä voisi olla itselle se sopivin.
Tuulenpitävyys, hengittävyys ja liikkuvuus tärkeimmät ominaisuudet
– Ensinnäkin suosittelen kokeilemaan oikeaa hiihtoasua ja myös kunto- ja sunnuntaihiihtäjiä hankkimaan oikean hiihtoasun, joka on tehty nimenomaan hiihtoa varten. Hiihtoasussa hihat ovat pidemmät ja resorit pitävät hihana paikallaan. Hiihtoasun etupuolen kalvo suojaa tuulelta ja selkäpuoli on vastaavasti hengittävää materiaalia. Ja hiihtoasun mitoitukset on tehty niin, että selkäpuolella on tilaa tehdä hiihtoliikkeitä, Terhi Martikainen luettelee oikean hiihtoasun hiihtonautinnon takaavia ominaisuuksia.
Ja hiihtoasuja löytyy tänä päivänä kaiken kokoisille ja mallisille ihmisille.
– Hiihtoasuja löytyy eri mitoituksilla erimallisille ihmisille ja naisillekin löytyy nykyisin omat D-mitoituksen asut, eli isommallekin ihmisille hiihtoasuja löytyy, Martikainen jatkaa.
– Hiihtoasuja löytyy eri paksuisia ja leveyksillä. Kaikilta merkeiltä löytyy myös omat kapeammat kisa-asunsa. Hintaluokka kertoo paljon, minkä tason hiihtoasusta on kyse. Kuntohiihtäjä saa sadalla eurolla ihan riittävän hyvän hiihtoasun itselleen ja edullisemmat asut ovat yleensä paksumpia ja leveämpiä. Hiihtopukua ostaessa kannattaakin rehellisesti kertoa myyjälle omasta hiihtotaustastaan ja siitä millaiseen käyttöön asu olisi tulossa ja kuinka paljon aikoo talvessa hiihtää. Näin varmistaa itselleen parhaiten sopivan asun, Martikainen neuvoo.
Nykyään monissa hiihtopuvuissa käytetään softshell-materiaaleja ja kuntohiihtäjälle tarkoitetussa asussa voi olla fleecemäinen sisäpuoli, mitkä takaavat asun riittävän lämpimyyden.
– Oikea hiihtoasu on ominaisuuksiltaan ylivertainen esimerkiksi tuulipukuihin ja toppa-asuihin verrattuna ja siksi suosittelen myös satunnaisille kuntohiihtäjille oikean hiihtoasun hankkimista paremman hiihtonautinnon takaamiseksi. Toki niillä toppa-asuillakin pärjää, mutta suosittelen oikean hiihtoasun hankkimista, jos vähääkään innostuu lajista. Monet kuntoilijathan laittavat liikaa vaatetta päälle ja hikoilevat toppa-asuissaan hiihtolenkillä.
Pieni vilu hiihtolenkille lähdettäessä
Sopivasta vaatetuksen määrästä hiihtolenkille Terhi Martikainen sanoo seuraavaa.
– Silloin on sopiva määrä vaatetta päällä, kun lenkille lähdettäessä on pieni vilu. Jos lenkille lähdössä on jo lämmin, niin silloin on liikaa vaatetta päällä ja hetken päästä alkaa hikoilemaan jo liikaa ja on liian kuuma, Martikainen antaa ohjeistusta sopivasta vaatetuksen määrästä hiihtolenkille.
– Pikkupakkasella pärjää yhdellä alusasulla hiihtoasun alla, mikäli koko ajan liikkuu ja mikäli pakkasta on enemmän, niin kerroksia voi lisätä tarpeen mukaan ja laittaa esimerkiksi kaksi paitaa alle. Ja kannattaa laittaa nimenomaan urheilualuskerrastoja alle eikä mitään lämpökerrastoja. Eikä liian tiukkaa asua itselleen ei kannata hankkia, jotta voi lisätä alle vaatetusta tarpeen mukaan. Ja aika kylmä saa olla, jos tarvitsee laittaa jotain fleeceä alle ja silloinkin voi hiihtoliivi päällä olla parempi vaihtoehto, Martikainen sanoo.
– Lämpimyyttä ja tuulen pitävyyttä voi lisätä esimerkiksi windstopper-kerrastolla, jos hiihtelee vaikka järven jäällä tai päällyskerroksessa ei ole tarpeeksi tuulenpitävyyttä. Mutta ne ovat hieman kankeampia asuja kuin tavalliset asut.
Kaikki kuntoilijat eivät halua ostaa kahta asua talven hiihto- ja juoksulenkeille.
– Mikäli haluaa pärjätä yhdellä asulla niin hiihto- kuin juoksulenkeilläkin, niin hiihtoasu soveltuu paremmin juoksuun kuin juoksuasu hiihtoon, eli silloin kannattaa hankkia nimenomaan hiihtoasu, jota käyttää sekä hiihtäessä että juostessa.
Ja hiihtoasuja löytyy henkseleiden kanssa ja ilman.
– Noin puolissa housuissa löytyy henkselit, mutta niiden käyttö on enemmän makuasia. Toisin kuin esimerkiksi pyöräilyssä, hiihtohousut pysyvät hyvin ylhäällä myös ilman henkseleitäkin.
Mutta viime kädessä se käyttötarkoitus ratkaisee oikean hiihtoasun valinnan.
– Kannattaa olla rehellinen itselleen ja myyjälle kun lähtee hiihtoasua ostamaan, eli kertoa suoraan myyjälle millaiseen käyttöön hiihtoasu olisi tulossa ja kuinka paljon talvessa hiihtää, niin hän osaa parhaiten neuvoa oikeanlaisen asun, Terhi Martikainen muistuttaa vielä loppuun.
– Tero Viljanen