Fluoritestin positiivisesta tuloksesta ei voi valittaa: Näin FIS valvoo fluorikieltoa
Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto FIS ilmoitti maaliskuussa, että fluorikielto astuu voimaan tulevalla kaudella. Nyt FIS on kehittänyt protokollan, jonka avulla kiellon toteutumista valvotaan: punaisen testituloksen saaneet urheilijat hylätään, eikä päätöksestä voi valittaa.
Löydät faktoja testausmenettelystä ja mittausarvoista jutun lopusta.
FIS on ilmoittanut, että säännölliset fluoritarkastukset maailmancupissa otetaan käyttöön tulevana talvena. Myös U23 ja nuorten MM-kilpailuissa tehdään fluoritarkastuksia tulevalla kaudella. Lisäksi fluorikontrolleita voi esiintyä kaikissa muissakin FIS-kilpailuissa.
Ennen kauden alkua FIS antaa huoltotiimeille useita mahdollisuuksia testata urheilijoidensa välineitä varmistaakseen niiden hyväksynnän.
Näin fluoritestit suoritetaan
Maailmancupeissa FIS:n fluoritarkastajilla on erillinen teltta lähellä maalialuetta.
Testausteltan ulkopuolelle asetetaan kolme telinettä: yksi testaukseen meneville suksille, yksi hyväksytysti testatuille suksille ja yksi suksille, jotka eivät ole hyväksyttyjä.
Jos suksiparia ei hyväksytä, ilmoitetaan asiasta huoltotiimille ja urheilijalle itselleen. Urheilija tai huoltotiimi voi vaatia testituloksen nähtäväksi. Ilmoituksen hylkäyspäätöksestä antaa fluorivalvoja, eikä siitä voi valittaa.
Lisäksi kaikki kilpailujen testitiedot tallennetaan FIS:n tietokantaan.
Tuomaristo päättää
Kilpailun tuomaristo saa tiedot fluorivalvojilta ja tekee päätöksen hylkäyksestä ja mahdollisista seuraamuksista.
Norjan Hiihtoliiton palkkaama fluorikoordinaattori ja entinen maajoukkueen voitelupäällikkö, Stein Ove Snesrud hahmottelee Langrenn.comille, kuinka fluorivalvonta tulisi toteuttaa.
– Maastohiihdossa se toimii niin, että käytössä on useita koneita yhtä aikaa ja useita henkilöitä, jotka mittaavat suksia. Jos suksi määritellään punaiseksi, se on testattava vielä uudestaan. Ei pitäisi olla niin, että joku hylätään virheellisen mittaustuloksen vuoksi, joten kaikille punaisille suksille tehdään tarkistusmittaus. Mittauksen jälkeen FIS:n vastuuhenkilö kommunikoi tuloksesta tuomaristolle, Snesrud selittää.
Hän ei ole huolissaan siitä, ettei hylkäyspäätöksestä voi valittaa.
– On melko yleistä, ettei tuomariston päätöksistä voi valittaa. Näin on myös silloin, kun joku hylätään sprintissä. Perusteet hylkäykselle voi pyytää, mutta tuomaristo ei peru päätöstä.
Lue myös: Fluorikielto: ”Meillä tulee olemaan vain ’vihreitä’ suksia”
Pystyykö FIS takaamaan, ettei ketään hylätä perusteetta tai ettei testauksessa pysty huijaamaan?
– FIS:n kanssa äskettäin käymieni keskustelujen perusteella olen melko luottavainen, Snesrud toteaa.
Hän kuitenkin myöntää odottavansa mielenkiinnolla maailmancupin alkua ja sitä, miten testaus toimii käytännössä.
– Odotan mielenkiinnolla sitä, miten tämä toimii käytännössä. Toivon ja uskon, että se menee hyvin. Uskon, että myös monet muut ovat hyvin innoissaan tästä.
Näetkö todennäköisenä, että fluorikiellon käyttöönottoa voitaisiin siirtää vielä kerran?
– Ei, en usko, että niin tulee tapahtumaan. Fluoritestauksen ohjelmistoa on päivitetty vielä kertaalleen heinäkuun lopussa.
Täydellinen fluorikielto astuu voimaan tulevalle kaudelle
Fluorikielto on kirjattu FIS-säännöksiin ”ICR:n sääntönä 222.8”. Siinä todetaan, että kaikki fluoria sisältävät voide- ja valmistelutuotteet on kielletty kaiken tasoisissa FIS-tapahtumissa. Fluoripitoiset tuotteet voivat antaa kilpailuedun ja tällaisten tuotteiden käyttö kilpailuissa johtaa hylkäämiseen. Suksia, joiden pohjamateriaalin valmistuksessa on käytetty fluoria, ei saa enää käyttää kilpailuissa.
Fluorikielto hyväksyttiin jo vuonna 2019, mutta täytäntöönpanoa on lykätty useaan otteeseen, koska testauslaitteistoa ei ole pidetty luotettavana. Nyt se on kunnossa ja täydellinen fluorikielto astuu voimaan kaudesta 23/24 alkaen.
FAKTA: Testausmenettely ja mittausarviot
- Yksi suksi jokaisesta lähetetystä parista testataan
- Jos suksesta löytyy kolme tai useampi piste / paikka, joka antaa positiivisen fluorituloksen, tulos vahvistetaan ja urheilija hylätään.
- Tarkastajat asettavat hyväksytyt (vihreät) sukset merkitylle telineelle, josta urheilija voi noutaa ne.
- Tarkastajat asettavat hylätyt (punaiset) sukset merkitylle telineelle. Asianomaisen urheilijan joukkueen / huoltotiimin edustaja voi pyytää mittaustulokset nähtäväkseen kilpailun jälkeen.