Tekoäly apuun ruotsalaisten fluoritarkastuksiin
Nyt ruotsalaiset ottavat avukseen tekoälyn ottaakseen selvää, onko urheilijoiden suksiin käytetty fluoria sisältäviä tuotteita.
Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto FIS ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoittivat maaliskuussa, että pitkään valmisteltu fluorikielto astuu voimaan tulevalla kaudella.
Heinäkuussa FIS ilmoitti ottavansa käyttöön säännölliset fluoritarkastukset tämän talven maailmancupissa sekä U23 ja nuorten MM-kisoissa. Lisäksi tarkastuksia voi esiintyä muissakin FIS:n alaisissa kilpailuissa kaikilla tasoilla.
Lue myös: Fluoritestin positiivisesta tuloksesta ei voi valittaa: Näin FIS valvoo fluorikieltoa
Tekoäly apuun
Nyt ruotsalaisilla on käynnissä projekti, jossa he testaavat suksien fluoripitoisuuksia tekoälyn avulla.
– Tähän liittyy epävarmuutta, mikä on toisaalta epämukavaa, mutta samalla erittäin jännittävää, sanoo Mats Eklund ruotsalaisesta voitelutiimistä SVT:lle.
Sekä Ruotsin maastohiihto että ampumahiihto tekevät yhteistyötä tekoäly-projektin parissa ja jakavat kokemuksiaan myös FIS:lle ja IBU:lle.
Projektin ydin on, että tekoäly auttaa fluoritestauksen ohjelmistoja oppimaan aikaisemmista kokemuksista. Se tarjoaa suuria mahdollisuuksia, mutta myös huomattavia riskejä: jos kone löytää jotain uutta, johon se ei ole aiemmin törmännyt, sillä ei ole mitään, mihin se voisi perustaa tuloksensa.
Fluorikiellon vuoksi monet voiteluainevalmistajat työskentelevät uusien aineiden kanssa kehittääkseen lisää fluorittomia voiteita korvaamaan fluoria sisältävät tuotteet.
– Koneen valmistusprosessi on vielä kesken. Valmistajien uudet fluorittomat tuotteet saattavat sisältää erilaisia ja uusia aineita. Jos järjestelmä ei ole aikaisemmin kohdannut juuri tiettyä yhdistelmää, kone voi antaa outoja mittausarvoja ja näyttää punaista valoa, vaikka tuote olisi fluoriton, selittää Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö, Kent Norell.
Vanha fluori voi tarttua
Fluorin välttäminen ei ole helppoa ympäristöissä, joissa sitä on käytetty aiemmin. Vanha fluori voi päätyä sukseen voitelutilassa vanhan harjan välityksellä ja aiheuttaa ”fluoriepidemian”.
Lisäksi ruotsalaiset voitelupäälliköt huomauttavat, että he ja muut voiteluasiantuntijat ovat valmistajien kynsissä: jos voidevalmisteet sisältävät fluorijäämiä, voi se aiheuttaa suuria haasteita testaukselle.
– Emme pysty hallitsemaan, mitä tuotteita meille toimitetaan. Jos toimittajat sanovat niiden olevan fluorittomia, meidän on luotettava heihin, Eklund sanoo.
Norell kuitenkin suhtautuu optimistisesti ensi talvena suoritettaviin testauksiin.
– Toivon ja uskon, että saamme aikaan kauden, jossa pelataan reilua peliä.