Missä Suomessa pääsee rullahiihtomatolle?

kirjoittaja Venla Rantala • 19.06.2022
Toisinaan maamme huippuhiihtäjien ja kansallisen tason kilpahiihtäjien sosiaalisissa medioissa on videopätkiä harjoittelusta rullahiihtomatolla. Mutta mistä tällaisia mattoja löytyy ja kuka niitä voi käyttää?

Vuokatissa sijaitsevan, VuokattiSportin testiaseman, rullahiihtomatto on kovassa käytössä niin maajoukkuetason kuin kansallisen tason hiihtäjien harjoittelussa. Testiasemalla suoritetaan aerobisen ja anaerobisen kapasiteetin testejä, mutta matto on käytössä myös harjoittelua varten.

– Kuka tahansa pääsee hiihtämään matolla, mutta totta kai kannattaa yhdessä meidän kanssa miettiä, onko se järkevää. Rullahiihtotaito pitää olla riittävällä tasolla, jotta matolla pystyy kehittämään tekniikkaa ja tekemään kehittävää harjoitusta, kertoo testiaseman toimitusjohtaja Mikko Virtanen

– Jos hiihtäminen matolla on pääasiassa pelkkää pystyssä pysymistä, ainakin toisella kerralla pitäisi jo onnistua tekemään settejä, joista on hyötyä. Puhutaan sitten kuntoilijasta tai urheilijasta, hän jatkaa.

Myös Jyväskylässä sijaitseva KIHU, eli kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, tarjoaa suoran maksimaalisen hapenottokyvyn testejä, jotka määrittävät maksimaalisen hapenottokyvyn sekä kestävyyden tasoa kuvaavat kynnykset.

Muun muassa maastohiihtomaajoukkue hyödyntää KIHUn testauspalveluita ja kesäkuun aikana urheilijat ovat päässeet katsastamaan alkukesän kuntoaan Jyväskylässä.

Rovaniemellä sijaitsevan, Lapin urheiluopisto Santasportin, rullamatot ovat kevään ja alkukesän ajan olleet isossa roolissa muiden muassa Verneri Suhosen harjoittelussa. Viime viikolla Suhonen kertoi Maastohiihto.comille, että tällä kaudella mattohiihtoa tulee todella paljon. Alkukaudesta hän on tehnyt miltei kaikki tehoharjoitukset matolla, jossa tekniikan ja suorituksen seuraaminen on helppoa itselle sekä valmentajalle.

Omatoimitunteja sekä kilpa- että kuntohiihtäjälle

Espoon Oittaalla sijaitseva Hiihtocenter tarjoaa mahdollisuuden ostaa harjoittelupaketin, joka koostuu kymmenestä omatoimikerrasta rullahiihtomatolla.

Oittaan mattoa voi käyttää yksin, eikä siihen vaadita vierestä katsojaa, toisin kuin testiasemien isojen mattojen kohdalla. Introtunti, jossa käydään läpi käyttö- ja turvallisuusasiat, on pakollinen ennen ensimmäistä tuntia.

– Turvallisuusseikat kannattaa aina ottaa huomioon ja pääsääntö on, ettei todella kovatehoista harjoittelua kannata tehdä yksin, kertoo Hiihtocenterin perustaja Anssi Pentsinen.

Rullamatto on Pentsisen mukaan erinomainen harjoittelutyöväline myös kuntoilijalle. Tekniikkaopetus on helppoa, kun valmentaja voi olla koko ajan läsnä ja antaa korjausvinkkejä hiihtäjän korvan juuressa. Matto sopii loistavasti myös mäkiharjoitteluun.

– Mäki ei lopu rullamatosta kesken, joten ei tarvitse välttämättä lähteä Keski-Eurooppaan hakemaan pitkää rullanousua. Eikä myöskään tarvitse autokuskia reissaamaan ylös alas, jos haluaa tehdä mäkivetoharjoittelua, Pentsinen summaa.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

  • kestävyys
    1

    Mitä on ”kestävyys” kestävyysurheilussa?

    by Teemu Virtanen
    31.03.2025
  • hiihtoharjoittelun
    1

    Hiihtoharjoittelun peruselementit

    by Teemu Virtanen
    03.04.2025
  • 1

    Näin teet järkevän harjoitussuunnitelman uudelle kaudelle

    by ADÉLA ROČÁRKOVÁ / Käännös Venla Rantala
    07.04.2025
  • Hiihtäjän kesäharjoittelun aakkoset - Oskar Kardin
    1

    Hiihtäjän kesäharjoittelun aakkoset – miten pitää kesällä treenata?

    by Teemu Virtanen
    15.04.2025
  • Pyöräily
    1

    Pyöräily harjoittelumuotona – miten se sopii hiihtäjälle?

    by Maastohiihto.com
    17.04.2025

Lisää artikkeleita

  • Norjan hiihtoliitto vaikeuksissa – nuoret huiput ovat epävarmassa tilanteessa

    19-vuotias norjalaishiihtäjä on voittanut kuusi nuorten maailmanmestaruuskultaa ja päätti juuri uransa vahvimman kauden. Norjan hiihtoliiton talousvaikeuksien takia hänen tulevaisuutensa näyttää nyt kuitenkin epävarmalta.
    kirjoittaja Kjell-Erik Kristiansen / Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    18.04.2025
  • Henkisten voimavarojen harjoittelu tekee mestarin

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    17.04.2025
  • Pyöräily harjoittelumuotona – miten se sopii hiihtäjälle?

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    17.04.2025
  • Rasvadieetillä lisää kestävyyttä?

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    16.04.2025
  • Venäläiset haluavat mukaan olympialaisiin – FIS käsittelee asiaa mahdollisesti pääsiäisenä

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    16.04.2025