Viktor Mäenpää on tuore isä ja kokenut Ski Classics-hiihtäjä
Viktor Mäenpää on kokenut Ski Classics-hiihtäjä, mutta viime kausi ei ollut hänelle odotusten mukainen, joten hiihtäjä päätti kauden jälkeen pitää täydellisen lepojakson. Kesällä hän muutti harjoitteluaan saadakseen uutta ärsykettä. Hän tunnusti, että kroppa oli väsynyt talvella ja tulosta ei syntynyt kuten piti.
”Alkukausi oli ihan hyvä, mutta Marcialongan jälkeen kroppa oli todella huonossa kunnossa. En tiedä, mitä tapahtui, olin kai liian väsynyt ja liikaa kilpailuja, kunto ei vaan kestänyt koko kautta. La Venosta oli ihan hyvä kisa, mutta kaaduin ekana päivänä ja toinen päivä meni ihan hyvin. La Diagonelassa oli hyvä vire, mutta en tiedä, mitä tapahtui kisapäivänä, mutta meno ei ollut riittävän kovaa. Oliko syy korkeassa paikassa, ja ehkä myös kylmä sää vaikutti? Nyt olen hakenut määrän kautta kovempaa kuntopohjaa, jotta jaksaisi koko kauden,” Viktor Mäenpää kertoi Maastohiihto.comin haastattelussa.
Kuntopohjaansa kasvattaakseen hiihtäjä on nostanut vuoden treenimäärän sadalla tunnilla 850:stä, jossa peruskestävyystreenien lisäksi vauhtikestävyysharjoittelun määrää on lisätty. Treeni on ollut lähinnä rullahiihtoa, mutta ohjelmaan on mahtunut juoksua ja voimaharjoittelua.
”Ski Classicsissa on niin paljon kisoja, ja kisakilometrejä tulee paljon vuodessa, joten talven aikana on vaikea harjoitella. Kaikki vauhtikestävyysharjoitukseni ovat intervalleja eli en tee yhtäjaksoista pitkää vk-treeniä. Yksi esimerkki on 6 x 10 minuutin vedot, joissa palautus on 1-2 minuuttia,” Viktor valaisi harjoitteluaan ja jatkoi analysoiden vahvuuksia ja heikkouksiaan.
”Vahvuutenani on ylämäkihiihto, ja siinä en ole niin surkea. Olen vielä parempi hiihtämään 10 kilometrin matkaa kuin koko pitkää kisaa, ja ensi talvelle on tarkoitus saada kehitettyä juuri sitä puolta. Kun saan nostettua matkavauhtiani, niin sen kautta suoritukset parantuvat. Samalla se tuo myös lisää vauhtia tasamaille.”
Ski Classics-kisoja miettiessään Team Mäenpään urheilija tunnusti, että Marcialonga on yksi parhaista Pro Tour-kisoista.
” Marcialonga on mieluisin kisa ja baanan pitäisi sopia minulle. Se on vaikea kilpailu, koska siinä voi tapahtua niin paljon, ja kisa on myös paljon suksista kiinni, koska keli muuttuu matkan aikana. Kisaan ja rataan on vaikea löytää sopivat sukset. Siinä kisassa haluan vielä näyttää.”
Yhdestä suurimmista tavoitteistaan Viktorilla on juuri Marcialongassa menestyminen ja pysyä kärkiporukassa viimeisessä mäessä.
”Sijoitukset eivät sinänsä ole minulle tärkeintä, vaan se tunnelma, että pääsee kärkihiihtäjien kanssa tulemaan maaliin. Se tunne, että pääsee olemaan mukana huippujen vauhdissa. Toki ensi kaudelle haluan päästä top-20-joukkoon. Taso kärjen takana on kasvanut niin paljon Pro Tourilla, ja vauhti on noussut hurjasti. Marssivauhti on nykyään niin hurjaa, että jos siitä putoaa pois, ei ole mahdollisuuksia. Se voi näyttää helpolta televisiossa, mutta sitä se ei todellakaan ole.”
Lue myös: Team Mäenpää – Pro Team-esittelyt kausi XVI
Ski Classics on jo edennyt kaudelle XVI ja kehitystä tapahtuu joka vuosi. Viktorin mukaan myös tasoero pienten ja suurten tallien välillä on kasvanut, joka tekee tasavertaisen kilpailun haastavaksi.
”Ski Classicsissa on paljon hyviä asioita, mutta ongelmana on ehkä se, että isot tallit ovat entistä parempia ja pienemmät tallit eivät enää pärjää. Kun me tulimme mukaan Ski Classicsiin aikoinaan, kaikki tallit olivat melko saman tasoisia, mutta nyt kuilu on aika iso. Isoilla talleilla on niin paljon rahaa, että he voivat palkata suksitestaajia, voitelijoita ja huoltajia, joka tietysti kasvattaa eroa tallien välillä, ja pienemmillä talleilla on vaikea enää pärjätä.”
Viktor toi myös esille sen tosiasian, että suksien testaus on pitkän matkan hiihdossa paljon haastavampaa kuin maailmancupissa, koska matka ovat pitkiä ja kelit voivat vaihtua kisan aikana. Nykyään tallit eivät enää pärjää yhdellä voitelijalla ja testaajalla, joka tietysti nostaa tallien budjettia.
Tämän takia Team Mäenpää teki yhteistyötä nyt jo lopettaneen Team Kaski Ekovillan kanssa viime talvena, koska Suomen kokoisella maalla ei ole vielä samoja resursseja kuin naapurimaamme talleilla. Resurssipula johtuu myös siitä, että maastamme ei tahdo löytyä riittävästi lajiin keskittyviä menestyviä hiihtäjiä, joka toisi mukanaan sponsoreita ja parempaa näkyvyyttä mediassa.
”On vaikea löytää suomalaisia pitkän matkan hiihtäjiä. Sellaisia urheilijoita, jotka haluaisivat panostaa tähän lajiin ja tasatyöntöharjoitteluun. Suomessa Suomen Cup on niin iso juttu, että hiihtäjät haluavat panostaa siihen, mutta Norjassa ja Ruotsissa tilanne on ihan toinen. Itse aloitin hiihtämään aika myöhään, ja en ole kovin hyvä vuorotahdissa. Kokeilin ensin Vasaloppetia, ja havaitsin, että oli helpompaa hiihtää ilman pitoja ja keskittyä vain tasatyöntöön,” Viktor Mäenpää ruoti maamme tilannetta pitkän matkan hiihdossa.
Haastattelun lopuksi Viktor pohtiikin, millä vinkeillä nuoret lupaukset voisivat saada kipinän Ski Classics-sarjaan ja massahiihtoihin.
”Nuorten kannattaa tulla mukaan leireille ja tsekata, mitä tämä laji todellisuudessa on. Tämä voi tuoda vaihtelua harjoitteluun ja rikkoa kaavamaisuuden, joka usein vaivaa hiihtäjiä. Eli aina mennään samalla vauhdilla ja aina samassa porukassa. Pitkän matkan hiihdon harjoittelu voi tuoda uutta kipinää hiihtäjän harjoitteluun. En sano, että tämä on se ainoa ja oikea tapa treenata, mutta tämä voi tuoda uutta motivaatiota harjoitteluun, kun näkee, että näinkin kovaa on mahdollista harjoitella.”
Nuorista puheenollen Viktorilta on vielä kysyttävä, mitä vanhemmuus merkitsee hänelle nyt, kun hänestä on tullut isä.
”Isyys tuntuu nyt hyvältä, mutta saa nähdä, mihin suuntaan tämä lähtee kehittymään!”
Hiihtoon liittyviä artikkeleja voit lukea myös ProXCskiing.com-sivustolta.