Ensilumella harjoittelun ansat
Ensilumella harjoitteluun liittyy usein useampia riskitekijöitä, joita hiihtäjän kannattaa välttää. Norjalainen valmentaja Erik Bråten (topptrent.no), joka on valmentanut muun muassa kaksinkertaista olympiavoittajaa Ragnhild Gløersen Hagaa, kertoi Langrenn.com-tytärsivustollemme, mitä riskejä liittyy siirtymiseen kuivalta maalta lumelle.
Tässä ovat kolme yleisintä virhettä siirryttäessä ensilumenhiihtoon:
- Hiihtäminen useita tunteja niin matalalla intensiteetillä, että oikea tekniikka kärsii.
- Hiihtäminen useita tunteja hieman tai merkittävästi liian korkealla intensiteetillä ylläpitääkseen oikeaa tekniikkaa.
- Siirtyminen harjoitteluun 100% kuivalta maalta 100% lumelle heti kun ensilumen ladut aukeavat.
Lue myös: Ensilumenlatuja avataan pian ympäri Suomea
”Kohdat yksi ja kaksi saattavat näyttäytyä ristiriitaisina, mutta pikemminkin ne edustavat kahta vastakkaista puolta. Harvoin sama henkilö tekee kaikki kolme virhettä samanaikaisesti,” sanoi Bråten haastattelussa.
Hän uskoo kuitenkin, että useimmissa tapauksissa ensimmäiset kaksi virhettä selittyvät samalla pääasiallisella syyllä:
”Ongelma ensilumenladuilla on se, että monissa tapauksissa ne sijaitsevat vaativilla reiteillä. Ja ensilumen laduilla on usein erilaiset lumiolosuhteet kuin talvella. Tämä tarkoittaa, että lumi voi muuttua rakeiseksi ja jauhomaiseksi, mikä tekee hiihtämisestä vielä vaativampaa.”
Tämä tekee hiihdon haastavaksi useimmille ihmisille riippumatta tasosta ja harjoittelutaustasta.
”Pohjimmiltaan vain maajoukkue ja huippuhiihtäjät voivat pitää sykkeen alhaalla A1-tasolla (kevyt harjoittelu) ja säilyttää tekniikan vaativilla radoilla, ainakin nyt kauden alkuvaiheessa, kun kyse on siirtymisestä kuivalta maalta lumelle.”
”Monet innostuvat menemään hieman liian nopeasti ensilumella juuri siksi, että haluavat hiihtää hyvin teknisesti. Vaara piilee kuitenkin siinä, että kaikki harjoittelu muuttuu silloin hieman liian kovatehoiseksi. Ja jos myös teet hieman liian kauan tämän tyyppisiä harjoituksia, riskinä on elimistön ja lihaksiston väsyminen ennen kilpailukautta.”
Mitä neuvoja Bråten antaisi ensilumella tehtäville harjoituksille?
”Laita kello pois ja mene sellaisella vauhdilla, joka vaaditaan hyvän tekniikan saavuttamiseksi. Ja hiihdä tunti sen sijaan, että hiihtäisit puolitoista tuntia. Muista myös, että kevyt harjoittelu on edelleen tärkeää. Jos lumella tehdyt harjoitteet tulevat kovemmiksi kuin olet suunnitellut, on hyvä idea vuorotella niitä kevyen rullahiihdon tai juoksun kanssa.”
Toinen tyypillinen virhe alkukauden harjoittelussa on, että monet siirtyvät 100 prosentin harjoittelusta kuivalta maalta 100 prosenttiin lumella. Tämä on harvoin hyvä idea.
”On eri asia mennä leirille neljäksi päiväksi päästäkseen lumella hiihdon tuntumaan. On tärkeää totutella hiihtämiseen lumella. On paljon parempi harjoitella hyvin kuivalla maalla kuin huonosti lumella. Siksi, vaikka sinulla olisi mahdollisuus lumella hiihtämiseen, on hyvä tehdä joitain kovia harjoituksia kuivalla maalla. Yleisesti ottaen voit käyttää sekä rullasuksia että suksia joulukuuhun saakka. Sinun tulisi myös tehdä yksi tai kaksi lyhyttä viikoittaista treeniä hiihtämättä koko talven ajan. Tulet nauttimaan siitä, erityisesti kun siirtymä kuivalle maalle koittaa.”
Bråten muistuttaa myös, ettei ole tarpeen kiirehtiä ahmimaan kilometrejä lumella heti kauden alusta.
”Useimpien ihmisten kohdalla, paitsi huippuhiihtäjien ja korkean tason juniorien, jotka tavoittelevat hyviä tuloksia valituissa kilpailuissa, ennen joulua ei ole paljon tärkeitä kilpailuja. Joten keskity harjoitteluun. On paljon etua harjoitella järjestelmällisesti ja tarkoituksenmukaisesti kuivalla maalla kuin yrittää väkisin hiihtää lyhyillä ja jyrkkäpiirteisillä radoilla huonoissa lumiolosuhteissa.”
Lue myös: Onko Suomi katastrofin partaalla – tuhoaako liikkumattomuus yhteiskuntamme?
Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin sivustollamme jäsenartikkelina. Liity nyt Maastohiihto.com-sivuston jäseneksi ja saat ainutlaatuisia etuja.
Mitä jäsenyyteen kuuluu?
Langrenn.com, Langd.se, Maastohiihto.com, Proxcskiing.com
Kolme ensimmäistä ovat kukin johtavia hiihtosivustoja maissaan Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Seurannassa ovat niin maastohiihdon, ampumahiihdon kuin pitkän matkan hiihdonkin tapahtumat. Neljäs on englanninkielinen sivusto, joka seuraa maastohiihtoa ja pitkän matkan hiihtoa.
Sivustomme tarjoavat siis todellisen hiihdonystävän olohuoneen lajien äärellä.
Kaikki Ski Classics -sarjan Pro Tour -tapahtumat livelähetyksinä ja jälkikäteen katsottavina englanninkielisellä selostuksella. Lähetyksiä maustavat mielenkiintoiset asiantuntijakommentaattorit kuten Petter Eliassen ja Anders Aukland.
Seuraa kilpailutuloksiasi ja kerää digitaalisia pinssejä. SC MyPages on Ski Classics -sarjan verkkoyhteisö niin Pro Tour -hiihtäjille kuin kuntohiihtäjillekin. Aseta tavoitteita, haasta ystäviäsi ja vertaile tuloksiasi.
Jäsenenä saat muun muassa suksi- ja muita varustetestejä, harjoitusvinkkejä alan osaajilta, ravintotietoutta ja mielenkiintoisia haastatteluja ihmisiltä hiihtomaailmasta.
Liity jäseneksi tästä.
Arikkelin kirjoittajat: Ingeborg Scheve/Teemu Virtanen